Συστημικός κίνδυνος και διασυνδεσιμότητα τραπεζών : - Βαρτζής, Γεώργιος (2017)
Αν και οι χρηματοοικονομικές και οικονομικές κρίσεις είναι γνωστά γεγονότα της οικονομικής ιστορίας ο συστημικός κίνδυνος είναι μια σχετικά νέα έννοια. Η αύξηση της πολυπλοκότητας των χρηματοοικονομικών δικτύων αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του συστημικού κινδύνου και για το λόγο αυτό η ανάγκη για αποτίμηση της συστημικής σημασίας των οντοτήτων εντός των συστημάτων είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Ευρωσύστημα, η Ελλάδα ήταν η χώρα που επλήγη σοβαρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οι επιπτώσεις της κρίσης στο Τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος ήταν τόσο σοβαρές που είχαν σαν αποτέλεσμα την πλήρη αναδιαμόρφωσή του.