Στρατηγική περιεχομένου μηνυμάτων στο πολιτικό μάρκετινγκ στα κοινωνικά δίκτυα : - Φλούρου, Μαρία (2017)
Η παρούσα εργασία διερευνά την επικοινωνιακή στρατηγική των πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα μέσω πολιτικών μηνυμάτων στα Social Media και συγκεκριμένα την επίδραση αυτών των μηνυμάτων μέσω του περιεχομένου (content), της εμφάνισης (appeal), της χρήσης εμπλουτισμένων μέσων (richness media) στο επίπεδο της πολιτικής εμπλοκής των χρηστών (political engagement). Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν (n=267) αναρτήσεις από τις facebook σελίδες δύο αρχηγών πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας ως πολλαπλή περίπτωση μελέτης (Multi Case Studies) σε τρείς χρονικές περιόδους με την χρήση διαμήκους και πολυθεμελιωμένης θεωρίας (Longitudianal Multi-Grounded Theory) σε τρεις διαφορετικές πτυχές: διαφορετικούς πολιτικούς ρόλους: (Κυβέρνηση/Αντιπολίτευση), διαφορετικό πολιτικό επίπεδο: (εθνικό/κομματικό) και διαφορετική πολιτική περίοδο: (προεκλογική/ανάληψη/διακυβέρνηση). Στην έρευνα έγινε χρήση ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης. Συγκεκριμένα, αρχικά προτείνονται οι εξής 4 κατηγορίες: Political views/positions (Πολιτικές απόψεις/θέσεις), Parliamentary activity (Κοινοβουλευτική δραστηριότητα), News/announcements (Νέα/Ανακοινώσεις), Engagement (εμπλοκή) και 26 υποκατηγορίες μέσω ταξινόμησης των μηνυμάτων που προέκυψαν από την ανάλυση περιεχομένου και την υποστήριξη μέσω υπάρχουσας βιβλιογραφίας, με βάση το περιεχόμενο και την στρατηγική τους η οποία επήλθε μετά την ταξινόμηση ανάμεσα και σε πληροφοριακό/μετασχηματιστικό. Στην ποσοτική μέθοδο χρησιμοποιήθηκαν εξαρτημένες και ανεξάρτητες μεταβλητές προκειμένου να ερευνηθεί η επίδραση των τριών προοπτικών (πολιτικός ρόλος, πολιτικό επίπεδο, πολιτική περίοδος) μέσω του περιεχομένου, της εμφάνισης, της χρήσης εμπλουτισμένων μέσων στην πολιτική εμπλοκή των χρηστών. Σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα της έρευνας, η στρατηγική μηνύματος, ο τύπος περιεχομένου του μηνύματος, και ο βαθμός ενσωμάτωσης εμπλουτισμένων μέσων σε αυτό διαφοροποιούνται ανάλογα με τον πολίτικό ρόλο και επίπεδο, αλλά και ανάλογα με την περίοδο δημοσίευσης του μνήματος. Η εμπλοκή των χρηστών επηρεάζεται από την στρατηγική του μηνύματος και τον τύπο του περιεχομένου, ενώ δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική σχέση με τον βαθμό ενσωμάτωσης εμπλουτισμένων μέσων στα μηνύματα. Λέξεις κλειδιά: Πολιτικό Μάρκετινγκ, κοινωνικά δίκτυα, πολιτικά μηνύματα, στρατηγική πολιτικών μηνυμάτων, πολιτική εμπλοκή Τύπος εργασία: Ερευνητική/Μεικτή