Το έρμα των πλοίων και η διαχείρισή του στα πλαίσια προστασίας το περιβάλλοντος : - Πολύδωρας, Παναγιώτης Α. (2015)
Το νερό έρματος χρησιμοποιείται από τα πλοία εδώ και εκατών είκοσι περίπου χρόνια για την ευστάθεια και τη σωστή τους πλεύση. Έχει αποδειχτεί ότι μέσω μεταφοράς αλλόχθονων υδρόβιων οργανισμών από το έρμα των πλοίων, προκαλείται ρύπανσης της θάλασσας. Το 1988 ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε ηγετικό ρόλο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, και τα τελευταία εξήντα χρόνια προσπαθεί να θεσπίσει κανόνες σε διεθνές επίπεδο. Μετά από αριθμό συναντήσεων, εγκρίθηκε ομόφωνα στις 13 Φεβρουαρίου 2004 η Διεθνής Σύμβαση για τον Έλεγχο και τη διαχείριση του έρματος και των καταλοίπων του που προέρχονται από πλοία (BWMC, 2004), και καθορίστηκε σαν τελική ημερομηνία εφαρμογής των κανονισμών το έτος 2016. Για την υλοποίηση της Σύμβασης αναπτύχθηκαν διάφορα συστήματα διαχείρισης νερού έρματος για τα πλοία. Διάφορα ζητήματα όμως όπως η διαφορετική μεθοδολογία έγκρισης ενός συστήματος με τη μεθοδολογία ελέγχου της απόδοσης του από το Κράτος - Λιμένα, η απαραίτητη ωρίμανση των τεχνολογιών διαχείρισης του έρματος, η έλλειψη επαρκών υποδομών στα λιμάνια, το υψηλό κόστος κτήσης και λειτουργίας τέτοιων συστημάτων έχουν οδηγήσει στα τέλη του 2015 η Σύμβαση για τη διαχείριση του έρματος να έχει κυρωθεί από σαράντα οκτώ χώρες, αλλά να μην έχει τεθεί σε εφαρμογή διότι δεν έχει συγκεντρώσει την απαραίτητη χωρητικότητα πλοίων που την έχουν κυρώσει και είναι 35%. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως σε τοπικό επίπεδο έχουν ληφθεί διάφορα μέτρα για τη διαχείριση του έρματος των πλοίων, με σημαντικότερα αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου εντός του 2016 θα απαιτεί από τα πλοία που πλέουν στα ύδατα της να επεξεργάζονται το έρμα σε επίπεδο αντίστοιχο με το επίπεδο D-2 της Διεθνούς Σύβασης επεξεργασίας του έρματος.