Αξιοποίηση θεωριών μάθησης και εκπαιδευτικού σεναρίου για τη συγγραφή ψηφιακού μαθησιακού υλικού : - Νικολαΐδη, Αικατερίνη (2016)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή λαμβάνει χώρα ερευνητικής προσπάθειας στην εκπαίδευση. Μία προσπάθεια εύρεσης των πιο δημοφιλών εργαλείων δημιουργίας ηλεκτρονικών μαθημάτων, τόσο στο Ελληνικό όσο και στο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα πραγματοποιηθεί μελέτη και σύγκριση αυτών ως προς τις δυνατότητες τους. Στην συνέχεια θα δημιουργηθεί ένας συνοπτικός πίνακας με τα αποτελέσματα της έρευνας για μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη ανάλυση των δεδομένων. Θα γίνει μία αξιοποίηση συγκεκριμένων θεωριών μάθησης (Συμπεριφορισμός, Εποικοδομισμός & Θεωρία της Δραστηριότητας) στην δημιουργία και συγγραφή ηλεκτρονικών διαδραστικών μαθημάτων και μια διδακτική παρέμβαση (Εκπαιδευτικό Σενάριο) για τη συγγραφή ψηφιακού μαθησιακού υλικού, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα ένα συγκεκριμένο εργαλείο συγγραφής. Συγκεκριμένα θα γίνει αναφορά για την περίπτωση του διαδικτυακού εργαλείου Udutu, καθώς επίσης θα δημιουργηθεί ένας αναλυτικός οδηγός ώστε ο εκπαιδευτικός να καθοδηγείται για την σωστή και ολοκληρωμένη δημιουργία μαθήματος μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Θα παρουσιαστούν δύο σενάρια διαδραστικού μαθήματος, με βάση την εφαρμογή Udutu. Θα αναπτυχθεί η ενότητα «Ενέργεια» του μαθήματος της Φυσικής της Ε΄ τάξης Δημοτικού σχολείου. Η εφαρμογή αφορά εκτός από τους μαθητές της τάξης αυτής και μαθητές άλλων τάξεων που θέλουν να κάνουν επανάληψη, ακόμη και εκπαιδευτικούς για παραδειγματισμό και εφαρμογή τέτοιων σεναρίων στην τάξη τους. Το πρώτο σενάριο της εφαρμογής είναι με βάση τις συμπεριφοριστικές θεωρίες μάθησης για ένα απλό μάθημα παρουσίασης με ασκήσεις και αξιολόγηση. Ενώ το δεύτερο σενάριο είναι με βάση τις εποικοδομητικές θεωρίες μάθησης όπου το μάθημα ζωντανεύει γίνεται διαδραστικό και οι εκπαιδευόμενοι μέσω δραστηριοτήτων εικόνας, βίντεο, ήχου και παιχνιδιού μαθαίνουν τη θεωρία ευχάριστα και προσεγγίζουν το μάθημα με έναν διαφορετικό τρόπο που θα τους μείνει . Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των δύο μοντέλων κάνοντας εφαρμογή και δίνοντας ερωτηματολόγιο σε τάξεις της Ε΄ Δημοτικού. Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν ραβδογράμματα για την σύγκριση των δύο εφαρμογών. Τέλος στο παράρτημα της μεταπτυχιακής διατριβής θα αναπτυχθούν εκτενέστερα οι δυνατότητες του εργαλείου συγγραφής διαδραστικών μαθημάτων Udutu.