Προσεγγίζοντας τις πολιτισμικές επιρροές στο σχεδιασμό γραφικών διεπαφών χρήστη : - Μαλκάκη, Βασιλική (2015)
Οι έρευνες για τους παράγοντες που επηρεάζουν τον σχεδιασμό διεπαφών χρήστη εστιάζουν στη δημιουργία αισθημάτων ικανοποίησης, εμπιστοσύνης, απόλαυσης και συμμετοχής. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες όπου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την οπτικοποίηση πληροφοριών ενός ιστοτόπου από τους σχεδιαστές διεπαφών είναι το πολιτισμικό υπόβαθρο της ομάδας στόχου. Με τη χρήση του πολιτισμικού υπόβαθρου νοείται οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα - κοινές αξίες και σημασίες - έχει συμβολική διάσταση και αποτελεί ένα κοινό σύνολο εννοιών για διαφορετικές ομάδες όπως είναι τα έθνη, οι τάξεις ή επιμέρους κουλτούρες. Στη παρούσα εργασία εξετάσθηκε ο υπάρχων ιστότοπος της εταιρίας «Talocan Ltd» και επανασχεδιάστηκε για τρεις χώρες με διαφορετικά και κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Για την κατανόηση της επίδρασης του πολιτισμού ως προς το χρήστη και κατ’ επέκταση της συμπεριφοράς του κατά την επίσκεψή του σε μια ιστοσελίδα, μελετήθηκαν θεωρίες που αναπτύχθηκαν από τους Edward T. Hall, Geert Hofstede και Fon Trompenaars, οι οποίοι κατηγοριοποίησαν τις χώρες με βάση τις πολιτισμικές διαστάσεις που όρισαν. Εξίσου μελετήθηκε πως μπορεί να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη προσαρμογή των αρχών οργάνωσης της οπτικής πληροφορίας (σχεδίαση κειμένου και γραφικών χαρακτηριστικών) με βάση το πολιτισμό.