Η διάχυση της καινοτομίας & ο ρυθμός υιοθέτησής της : - Δαβιώτης, Γεώργιος; Σωτηρόπουλος, Γιώργος (2016)
Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, καινοτομία είναι η ενσωμάτωση, ο συνδυασμός και η σύνθεση νέας γνώσης και η χρήση της σε προϊόντα, υπηρεσίες και παραγωγικές διαδικασίες. Ο βαθμός και ο ρυθμός υιοθέτησης της καινοτομίας διαφοροποιείται με βάση διάφορα κριτήρια και παραμέτρους, που η ανάλυση και επεξεργασία τους προσδιορίζουν και τα τελικά αποτελέσματα αποδοχής και εφαρμογής καινοτόμων διαδικασιών και πρακτικών. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται να προσδιοριστεί με βάση το ηλικιακό κριτήριο, ο ρυθμός υιοθέτησης της καινοτομίας από άτομα ηλικίας 20 έως 35 ετών. Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας περιγράφονται τα είδη της καινοτομίας, τα όριά της και η μεθόδευση σχετικά με τους τρόπους διάχυσης της. Παράλληλα γίνεται ειδική αναφορά στο στάδιο της ανάπτυξης της και τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε αυτό, καθώς και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν μία καινοτομία, μέσα από τα στάδια που αυτές ολοκληρώνονται, στα πλαίσια δημιουργίας κινήτρων για τη μείωση της αβεβαιότητας σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας καινοτομίας. Ειδική ενότητα αποτελεί η ανάλυση της προσαρμοστικότητας των ανθρώπων προς τις νέες ιδέες που προσμετράται ως δείκτης που καταγράφει τη προσωπική τάση προς τη καινοτομία και ρυθμίζει την διαδικασία αποδοχής μίας ιδέας καθώς κρίνει την επιτυχία των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Στη διαδικασία ανάπτυξης του εφαρμοζόμενου μοντέλου της έρευνας παρουσιάζονται κατ αρχήν οι υποθέσεις που δημιούργησαν τη βάση για το σχεδιασμό της. Η ποσοτική έρευνα ως μέθοδος, στηρίχθηκε στη συλλογή στοιχείων από μεγάλα δείγματα του πληθυσμού - στόχου, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, του οποίου βασικές αρχές κατά τον σχεδιασμό του, ήταν να είναι κατανοητό, εύκολο στη διανομή και τη συμπλήρωση, καθώς και σύντομο για να μην κουράσει τους συμμετέχοντες. Η έρευνα είχε συγκεκριμένο γεωγραφικό στόχο, που εξασφάλιζε το στοιχείο της μεγαλύτερης δυνατής διασποράς, ώστε να ενισχύεται η αξιοπιστία των συμπερασμάτων. Η ανάλυση των επιστημονικών ευρημάτων της συγκεκριμένης μελέτης, οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα άτομα από 20 έως 35 ετών, ικανοποιούν μια τάση για καινοτομία που υπάγεται σε φυσιολογικές συνθήκες, η οποία σε κάθε περίπτωση εξειδικεύεται με βάση τη κατηγορία του ενδιαφέροντος τους αλλά και το κοινωνικό τους περίγυρο.