Στεγανογραφία : - Κατερλή, Γεωργία (2015)
Σε μια εποχή που όλα τα ψηφιακά μέσα μπορούν να αντιγραφούν και που η ανάγκη για ασφάλεια και ιδιωτικότητα στην επικοινωνία είναι τόσο σημαντικές έννοιες, δημιουργείται η ανάγκη για την ύπαρξη ασφαλών διαύλων επικοινωνίας. Η δημιουργία και η εφαρμογή μεθόδων για την απόκρυψη δεδομένων τόσο για την διασφάλιση του απορρήτου της επικοινωνίας όσο και για την προστασία της ιδιοκτησίας των πνευματικών δικαιωμάτων.Κάπως έτσι μπαίνει στην ζωή μας η στεγανογραφία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόκρυψη δεδομένων. Η τέχνη της στεγανογραφίας χρησιμοποιεί περιοχές αχρησιμοποίητες μέσα σε ένα αρχείο υπολογιστή ή ασήμαντους τομείς δεδομένων και τις αντικαθιστούν με χρήσιμες πληροφορίες. Έτσι τα αρχεία αυτά θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν χωρίς να κινήσουν κάποια υποψία για το περιεχόμενο που μεταφέρουν. Για παράδειγμα μια φωτογραφία μπορεί να περιέχει ένα κρυμμένο κείμενο για κάποιον φίλο ή και ακόμα τα σχέδια για την υλοποίηση μιας στρατιωτικής επιχείρησης. Επιπλέον, η στεγανογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα κρυμμένο μήνυμα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων όπως για παράδειγμα σε μουσικά αρχεία, σε εικόνες ή και σε λογισμικό. Πρόκειται, για μια αρχαία τεχνική η οποία με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του Διαδικτύου έχει εξελιχθεί και διαδοθεί, με πλήθος από στεγανογραφικά εργαλεία με εφαρμογή σε διάφορους τους τύπους αρχείων.