Εφαρμογές μικροελεγκτών - μικροεπεξεργαστών στη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση μέσω εργαστηριακών ασκήσεων : - Μαρτίνης, Στέλιος (2017)
Η πλειονότητα των ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούνται ευρέως στις μέρες μας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα κ.ά.) στηρίζονται στη βασική λειτουργία ενός υπολογιστικού συστήματος, σύμφωνα με την οποία ένας μικροεπεξεργαστής ή μικροελεγκτής σε συνεργασία με τη μνήμη (RAM-ROM), καθώς και τις περιφερειακές μονάδες εισόδου-εξόδου (πληκτρολόγιο, ποντίκι, οθόνες κ.ά.) εκτελεί τις εντολές ενός προγράμματος. Το πρόγραμμα γράφεται συνήθως σε κάποια υψηλού επιπέδου γλώσσα προγραμματισμού και, περνώντας διάφορα στάδια μεταγλώττισης, καταλήγει σε γλώσσα μηχανής, η οποία είναι η γλώσσα που μπορεί να εκτελέσει ο μικροεπεξεργαστής/μικροελεγκτής. Στην Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση το συγκεκριμένο αντικείμενο διδάσκεται σε ικανοποιητικό βαθμό, όσον αφορά κυρίως το θεωρητικό κομμάτι. Μάλιστα αναλύεται στα επιμέρους τμήματά του (μικροεπεξεργαστής, μνήμη, διασυνδέσεις περιφερειακών συσκευών) και το καθένα διδάσκεται ξεχωριστά. Ωστόσο, εντοπίζονται αδυναμίες και ελλείψεις στο εργαστηριακό κομμάτι της διδασκαλίας των υπολογιστικών συστημάτων. Οι εφαρμογές των μικροεπεξεργαστών/μικροελεγκτών περιορίζονται στην προσομοίωση της λειτουργίας τους μέσω προγραμμάτων Η/Υ. Στο σημείο αυτό βρίσκει εφαρμογή η παρούσα διπλωματική εργασία. Στο πώς, δηλαδή, μπορεί να γίνει η διδασκαλία της λειτουργίας ενός υπολογιστικού συστήματος σε εργαστηριακό επίπεδο. Αυτό που προτείνετε είναι να χρησιμοποιηθεί μια πλακέτα που ενσωματώνει έναν μικροελεγκτή και, με τη βοήθεια της, να εκπαιδευτούν οι μαθητές με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνδυάσουν τη θεωρία με την πράξη σε ρεαλιστικό επίπεδο. Για αυτόν το λόγο υλοποιήθηκαν 14 εργαστηριακές ασκήσεις με αντικείμενο τη λειτουργία και τις εφαρμογές ενός υπολογιστικού συστήματος. Στόχος των ασκήσεων αυτών είναι η ενασχόληση των μαθητών με ένα ολοκληρωμένο υπολογιστικό σύστημα, το οποίο μπορούν να το προγραμματίσουν ώστε να επιτελεί τις λειτουργίες που οι ίδιοι επιθυμούν. Θα συνδυάσουν δημιουργικά τη θεωρία, την οποία, ούτως ή άλλως διδάσκονται με την πράξη, αλλά και θα ανακαλέσουν γνώσεις και δεξιότητες που έχουν αποκτήσει στο παρελθόν. Η παρούσα διπλωματική μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, στην προσπάθεια τους να εκσυγχρονίσουν τη διδασκαλία τους. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για τους μαθητές, ώστε να ασχοληθούν περαιτέρω με τα συστήματα μικροελεγκτών/ μικροεπεξεργαστών είτε ερασιτεχνικά, είτε ακόμα και επαγγελματικά.