Η σύμβαση της Βουδαπέστης και οι νέες προκλήσεις του κυβερνοεγκλήματος = - Παπακώστας, Βασίλειος (2017)
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, ο παγκοσμιοποιημένος χαρακτήρας του διαδικτύου και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των χρηστών του, οδήγησαν αναπόφευκτα και στην αύξηση της εγκληματικότητας στον Κυβερνοχώρο. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναγνωρίζοντας την παγκόσμια αλλαγή του διαδικτύου και τη χρήση του ως εργαλείου εγκληματικότητας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διατύπωσε την ανησυχία του αναγνωρίζοντας ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του Κυβερνοεγκλήματος είναι εφικτή μόνο με στοχευμένη ποινική αντιμετώπιση και διεθνή συνεργασία. Έτσι, στο Συνέδριο για το Ηλεκτρονικό Έγκλημα, στις 23 Νοεμβρίου 2001 στη Βουδαπέστη, υπογράφηκε η Σύμβαση για το έγκλημα στο Κυβερνοχώρο. Είναι η πρώτη Διεθνής Σύμβαση που συμφωνήθηκε, υπογράφηκε και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του Κυβερνοεγκλήματος, μέσω της εναρμόνισης των εθνικών νομοθεσιών και τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2004. Το 2003 υπογράφηκε πρόσθετο Πρωτόκολλο που τέθηκε σε ισχύ το Μάρτιο του 2006, για την ποινικοποίηση πράξεων ρατσισμού και ξενοφοβίας που εκδηλώνονται μέσω του διαδικτύου. Η Σύμβαση αυτή κυρώθηκε στη Χώρα μας και υιοθετήθηκε με το Νόμο 4411/2016, και δημοσιεύτηκε στο Φύλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης ΦΕΚ 142–Α΄/3-8-2016. Το περιεχόμενο της Σύμβασης, ο Νόμος 4411/2016, οι νέες τάσεις του Κυβερνοεγκλήματος, οι προτεραιότητες και οι προκλήσεις που το δίκαιο καλείται να αντιμετωπίσει στον Κυβερνοχώρο και το Κυβερνοέγκλημα, παρουσιάζονται αναλυτικά στην παρούσα διπλωματική εργασία.