Συλλογή, μελέτη και αξιολόγηση δράσεων και εφαρμογών "έξυπνων πόλεων" : - Βογιατζής, Νικόλαος Κ. (2017)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εύρεση και κατηγοριοποίηση εφαρμογών/δράσεων για «έξυπνες πόλεις», η μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης στους δήμους της Ελλάδας με αποτύπωση υλοποιημένων και προς υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων, η αξιολόγηση των δράσεων αυτών από ειδικούς στον τομέα «έξυπνων πόλεων» και επίσης από πολίτες λαμβάνοντας υπόψη την επίδρασή τους στην βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, στις πόλεις διαμονής τους. Για την επίτευξη της συλλογής και αποτύπωσης των ποσοτικών δεδομένων, συντάχθηκαν τρία (3) δομημένα ερωτηματολόγια τα οποία απευθύνονται στους υπεύθυνους για εφαρμογές/δράσεις «έξυπνων πόλεων» των δήμων της Ελλάδας, σε εξειδικευμένα στελέχη πάνω σε εφαρμογές/δράσεις «έξυπνων πόλεων» δημοσίων φορέων, πανεπιστημίων, επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε πολίτες. Αρχικά επιχειρείται μια βιβλιογραφική ανάλυση του ορισμού της «έξυπνης πόλης», παρουσιάζονται οι συμμετέχοντες στην ανάπτυξη της, καθώς και τα συστατικά – πλαίσια σχεδιασμού της. Γίνεται συνοπτική αναφορά σε τεχνολογίες που αποτελούν καταλύτη στη δημιουργία της «έξυπνης πόλης», παρουσιάζονται οι κατηγορίες εφαρμογών και παραδείγματα δράσεων για κάθε κατηγορία σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και σε πρακτικό, από πόλεις που υλοποίησαν δράσεις, τόσο από την Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Κατόπιν, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια και ακολουθεί ανάλυση αυτών με βάση διάφορες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα χαρακτηριστικά των δήμων. Αναδεικνύονται και παρουσιάζονται οι σημαντικότερες δράσεις/εφαρμογές σε «έξυπνες πόλεις», ταξινομούνται σύμφωνα με την αντίστοιχη βαρύτητα, ανάλογα με τον ερωτηθέντα (ειδικοί, επιστήμονες, πολίτες) και τα χαρακτηριστικά των δήμων. Αντιπαραβάλλονται τα αποτελέσματα που προκύπτουν και εντοπίζονται οι παράγοντες που αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση τους. Εμπλουτίζεται η κατηγοριοποιημένη λίστα με δράσεις από τις προτάσεις δήμων, ειδικών και πολιτών. Τέλος, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηματολογίων, συντάσσονται εντοπισμοί και προτάσεις για εφαρμογές/δράσεις «έξυπνων πόλεων».