Cloud education και η εφαρμογή του σε δραστηριότητες συνεργατικής μάθησης : - Χαριζάνος, Αχιλλέας (2017)
Οι τρέχουσες τάσεις στις μεθόδους διδασκαλίας εκμεταλλεύονται τη συνεργατική μάθηση και προτρέπουν τους μαθητές να μαθαίνουν μαζί σε μικρές ομάδες μάθησης, υποστηρίζοντας τη μάθηση τόσο των ιδίων όσο και των άλλων μελών της ομάδας. Αυτό συνιστά μια μετατόπιση από την προσέγγιση που θέλει τους μαθητές να εργάζονται ατομικά σε έναν υπολογιστή προς τη δημιουργία κοινοτήτων μάθησης όπου επικοινωνούν και συνεργάζονται με τη χρήση online εργαλείων για την κατασκευή της γνώσης. Οι σημερινοί μαθητές είναι ήδη εξοικειωμένοι τόσο με τις παραδοσιακές εφαρμογές του διαδικτύου καθώς και με τις αναδυόμενες εφαρμογές του διαδικτύου δεδομένου ότι τις εκμεταλλεύονται καθημερινά τόσο για ψυχαγωγία όσο και ως πηγή πληροφοριών. Οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν εφαρμογές του διαδικτύου στη μαθησιακή διαδικασία. Στόχος λοιπόν της παρούσας εργασίας είναι η ανάδειξη της χρησιμότητας του cloud computing στην εκπαίδευση και τα αποτελέσματα του μέσα από τη συνεργατική μάθηση με την χρήση web 2.0 εργαλείων. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο εισάγονται έννοιες όπως αυτή του cloud computing. Περιγράφονται αναλυτικά τα συστατικά και τα χαρακτηριστικά του καθώς και οι κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται. Επιπλέον, αναφέρονται παραδείγματα χρήσης των cloud υπηρεσιών. Έπειτα, στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται τόσο τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες του cloud στην εκπαίδευση όσο και οι κίνδυνοι που κρύβει η χρήση του προτείνοντας παράλληλα τρόπους αποφυγής των κινδύνων αυτών. Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια εκτενής αναφορά στις cloud εφαρμογές που υπάρχουν για την εκπαίδευση και στο τέταρτο παρουσιάζεται η εφαρμογή του cloud σε πραγματικές συνθήκες CSCL. Πιο συγκεκριμένα στο τελευταίο κεφάλαιο θα υλοποιηθεί ένα σενάριο μάθησης με την χρήση web 2.0 εργαλείων για το ταξίδι του Οδυσσέα.