Σχεδίαση και αξιολόγηση απομακρυσμένου συστήματος ανίχνευσης εισβολών στο IEEE 802.11 με χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης = - Παπαδόπουλος, Βασίλειος Α. (2017)
Παρά την ευρεία υιοθέτηση του Διαδικτύου των Πραγμάτων, η ασφάλεια των ενσωματωμένων συσκευών παραμένει ακόμη ένα επείγον θέμα. Οι επιτιθέμενοι συνήθως βρίσκουν τρόπους να εκμεταλλευτούν αυτές τις πτωχά προστατευμένες συσκευές και να φέρουν εις πέρας ακόμη μεγαλύτερες επιθέσεις. Συγκεκριμένα, οι οικιακοί δρομολογητές είναι συνήθως ασθενώς ρυθμισμένοι και στερούνται ασφάλειας λόγω απαρχαιωμένου λογισμικού και αδύναμων διαπιστευτηρίων αυθεντικοποίησης. Σε αυτή τη διατριβή, αναλύουμε την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα ενός ασύρματου συστήματος ανίχνευσης εισβολών για σημεία πρόσβασης, βασισμένα στο πρότυπο ΙΕΕΕ 802.11, χρησιμοποιώντας πληροφορίες που αφορούν κλήσεις συναρτήσεων συστήματος. Δεδομένου των περιορισμών του υλικού των σημείων πρόσβασης, επεξηγούμε μία μέθοδο για την υλοποίηση ενός ελάχιστα απαιτητικού συστήματος ανίχνευσης εισβολών εκτελώντας τη διαδικασία της ανίχνευσης στην συσκευή του τελικού χρήστη. Επίσης, δείχνουμε έναν τρόπο για τη μετάδοση πληροφορίας, σχετικής με το σύστημα ανίχνευσης, από το σημείο πρόσβασης στον τελικό χρήστη χωρίς τη συσχέτισή τους. Αυτό γίνεται μέσω του επιπέδου ελέγχου πρόσβασης μέσου του 802.11. Τέλος, αξιολογούμε τη μεθοδολογία μας και καταφέρνουμε να ενιχνεύσουμε το Μιράι, ένα πραγματικό κακόβουλο λογισμικό, με ένα σχετικά μικρό λόγο λανθασμένων συναγερμών. Επίσης, αναφερόμαστε σε κανόνες που βασίζονται στις κλήσεις συναρτήσεων συστήματος και τους λαμβάνουμε υπ' όψιν μας ως ένα επιπρόσθετο μέσω για την ανίχνευση άγνωστου κακόβουλου λογισμικού.