Data anonymization : - Μιχαηλίδου, Φωτεινή (2017)
Η ανάγκη για πρόσβαση σε δεδομένα που αφορούν πολίτες ολοένα αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να έχουν συλλεχθεί από κυβερνήσεις ή επιχειρήσεις για διάφορους σκοπούς και λόγους. Παρόλα αυτά η δημοσίευση των δεδομένων μπορεί να προκαλέσει διάφορα θέματα εάν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διαρροής εμπιστευτικής πληροφορίας που να αφορά πολίτες. Τα δεδομένα πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να προστατευτεί η ιδιωτικότητα των ατόμων, όμως πρέπει να δοθεί προσοχή προκειμένου να διατηρηθεί μια καλή ισορροπία ανάμεσα στο επιθυμητό επίπεδο ιδιωτικότητας και στη χρησιμότητα των δεδομένων. Διαφορετικές μέθοδοι ανωνυμοποίησης έχουν προταθεί και το ποια θα επιλεγεί εξαρτάται από διάφορες μεταβλητές όπως: το είδος της δημοσίευσης, το είδος των δεδομένων και το επιθυμητό επίπεδο δημοσίευσης ευαίσθητης πληροφορίας. Η k-anonymity ήταν η πρώτη μέθοδος προστασίας της ιδιωτικότητας που προτάθηκε και αποτέλεσε τη βάση για πολλές άλλες που ακολούθησαν. Όμως είναι ακόμα ευπαθής σε επιθέσεις και χρειάζεται ενίσχυση. Σε αυτή τη διατριβή παρουσιάζεται η πλειοψηφία των μοντέλων ανωνυμοποίησης ταξινομημένα με βάση των τύπο της διαρροής που προσπαθούν να προστατέψουν. Τα περισσότερα μοντέλα που παρουσιάζονται είναι επεκτάσεις του μοντέλου της k-anonymity όμως παρουσιάζονται και μερικές διαφορετικές προσεγγίσεις για καλύτερη κατανόηση των ελαττωμάτων της. Επιπλέον παρουσιάζονται και οι αλγόριθμοι για την k-anonymity σε μια καινοτόμο ταξινόμηση, καθώς επίσης και οι εφαρμογές της k-anonymity σε διάφορα πεδία. Γίνεται αναφορά σε διαφορετικούς τύπους επιθέσεων, παρουσιάζονται οι αλγόριθμοι των επιθέσεων και τα metrics τους και τέλος παρουσιάζεται ένα νέο εργαλείο αποανωνυμοποίησης που υλοποιεί μια σειρά από νέους αλγορίθμους επιθέσεων και τα αντίστοιχα metrics.