Συνταξιοδοτικά σχήματα και φερεγγυότητα ΙΙ : - Τσολαρίδου, Χρυσούλα (2017)
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναλύσει τις διαφορετικές κοστολογικές μεθόδους συνταξιοδοτικών σχημάτων και να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται σε αυτά η νέα ευρωπαϊκή οδηγία – η λεγόμενη Φερεγγυότητα ΙΙ (Solvency II). Στο πρώτο κεφάλαιο, εισαγάγαμε τη βασική θεωρία των πινάκων θνησιμότητας, οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μελέτη ενός πλάνου, ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο, αναπτύξαμε εν συντομία κάποιες βασικές έννοιες που αφορούν στα αποθέματα των ασφαλιστικών εταιριών. Στο τρίτο κεφάλαιο, έγινε ανάλυση των κυριότερων μεθόδων κοστολόγησης συνταξιοδοτικών σχημάτων. Οι μέθοδοι τις οποίες αναλύσαμε είναι η Unit-Credit, η Entry-Age-Normal, η Individual-Level-Premium και η Frozen-Initial-Liability και εξηγήσαμε τον τρόπο με τον οποίο μελετάμε τους νεοεισερχόμενους και τους συνταξιοδοτημένους σε ένα τέτοιο πλάνο. Στο τελευταίο κεφάλαιο, μελετήσαμε το Solvency II, τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία. Ξεκινήσαμε αναλύοντας τους τρεις πυλώνες του Solvency II και στο τέλος, εξηγήσαμε λεπτομερώς πώς ο καθένας από τους τρεις αυτούς πυλώνες επιδρά επάνω στα συνταξιοδοτικά σχήματα.