Ενίσχυση ενημερότητας ιδιωτικότητας χρηστών κινητών εφαρμογών μέσω τεχνικών οπτικοποίησης : - Πασπάτης, Ιωάννης (2017)
Οι ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας και δη στο χώρο των φορητών συσκευών, ώθησε τους καταναλωτές στην αγορά συσκευών όπως έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες. Οι εταιρείες από τη πλευρά τους καθώς και ανεξάρτητοι δημιουργοί εκμεταλλεύτηκαν αυτό το γεγονός δημιουργώντας αναρίθμητες εφαρμογές για φορητές συσκευές. Οι νέες δυνατότητες τόσο των φορητών συσκευών όσο και της αύξησης της επεξεργαστικής ισχύος των εξυπηρετητών και των χώρων ηλεκτρονικής αποθήκευσης ώθησε διάφορες εταιρείες και ιδιώτες να εκμεταλλευτούν το χαμηλό επίπεδο ενημερότητας των χρηστών περί των προσωπικών τους δεδομένων. Συγκεκριμένα, εξακολούθησαν τη κοινή πρακτική συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων αυτών που ήδη εφάρμοζαν σε ιστοσελίδες και σε χώρους κοινωνικής δικτύωσης κατά το παρελθόν. Οι χρήστες που ήδη παρουσίαζαν ανησυχητικές τάσεις για τα δεδομένα τους και παρατηρώντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συναλλαγής χωρίς τη δημοσιοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων κατέφυγαν σε διαδικασίες έως και ακραίου αυτοπεριορισμού χρήσης των διαδικτυακών μέσων. Από την άλλη πλευρά, οι μη ενημερωμένοι χρήστες συνεχίζουν την εθελοντική ή μη, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους δυνητικούς κινδύνους από την υπερβολική έκθεση των δεδομένων τους. Σχεδόν απορρίπτουν την ανάγνωση των αναρτημένων πολιτικών ασφάλειας θεωρώντας τες δύσκολες στην ανάγνωση λόγω των νομικών όρων που χρησιμοποιούν ή χρονικά και οικονομικά ασύμφορες καθώς απαιτούν αρκετές εκατοντάδες ώρες για την ανάγνωσή τους ετησίως. Μέσω της μεθοδολογίας που παρουσιάζουμε σε αυτή τη διπλωματική αναδείξαμε πως με τη χρήση κοινών εφαρμογών και δημόσια αναρτημένων δεδομένων είναι δυνατή η ταυτοποίηση και η παρακολούθηση μεγάλου αριθμού χρηστών και μέσω δειγματοληπτικής τους παρακολούθησης και επεξεργασίας ερωτηματολογίων που συντάξαμε να ανακαλύψουμε το ύψος της ενημερότητάς τους και τους λόγους που δεν μπήκαν στη διαδικασία ανάγνωσης των πολιτικών ασφάλειας του κοινωνικού δικτύου που χρησιμοποιούν. Η διπλωματική αυτή κλείνει με τη δημιουργία της εφαρμογής appWare που έχει ως σκοπό την εκλαΐκευση των πολιτικών ασφάλειας που ακολουθούν οι εφαρμογές για φορητές συσκευές. Έγινε προσπάθεια οπτικοποίησης του δυνητικού κινδύνου της αποδοχής των δικαιωμάτων που αποκτά η εκάστοτε εφαρμογή με τη χρήση αντιπροσωπευτικών εικόνων καθώς και τη περιγραφή του εν λόγω δικαιώματος με χρήση απλής και κατανοητής γλώσσας με έμφαση στη μέγιστη δυνατή ζημιά που μπορεί να προκληθεί συνδυαστικά ή ατομικά.