Αειφόρο σχολείο και ο ρόλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων : - Κωνσταντού, Ειρήνη (2016)
Σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση του ρόλου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για τη μετατροπή ενός σχολείου σε αειφόρο σχολείο. Παρουσιάστηκαν οι διαφορές του σχολείου στη σημερινή εποχή και την παλιά. Όπως διερευνήθηκε, η κύρια διαφορά του σχολείου μεταξύ των εποχών είναι ότι ο μαθητής πρέπει να μαθαίνει και όχι να διδάσκεται. Στη σημερινή εποχή, τα σχολεία έχουν εκσυγχρονιστεί και μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες, παιδαγωγικές και κοινωνικές. Για το λόγο αυτό, όλο και περισσότερα σχολεία μετατρέπονται σε αειφόρα σχολεία όπου η κοινότητα του σχολείου υιοθετεί τις αρχές της αειφορίας αποκτώντας μια στάση περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πολιτών. Η έννοια του αειφόρου σχολείου όμως, έγινε γνωστή στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια μέσω του διαγωνισμού Βραβείο Αειφόρου Σχολείου (ΒΑΣ) συμμετέχοντας κάθε χρόνο όλο και περισσότερα σχολεία. Ο διαγωνισμός αυτός βασίζεται σε τρείς τομείς - χαρακτηριστικά του αειφόρου σχολείου και προσπαθεί είτε να αλλάξει είτε να διορθώσει κάποιους από αυτούς για την επίτευξη της ένταξης του σχολείου σε αειφόρο σχολείο. Οι δείκτες που περιλαμβάνονται στους τομείς αυτούς βαθμολογούνται ανάλογα με τη σπουδαιότητα τους και έπειτα κρίνεται αν το σχολείο μπορεί να μετατραπεί σε αειφόρο. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ένας οργανισμός όπου μέλη του είναι οι ίδιοι εκπαιδευτικοί και στόχος του είναι η πιστοποίηση των σχολείων σε αειφόρα σχολεία. Έτσι, μετά από συγκεκριμένη διαδικασία το κάθε σχολείο μπορεί να πιστοποιηθεί με την ειδική σημαία του αειφόρου σχολείου. Η μετατροπή ενός σχολείου σε αειφόρο σχολείο είναι δύσκολη αφού πρέπει να τηρηθούν κάποιοι παράγοντες για την επίτευξη του στόχου. Έτσι, σημαντικό ρόλο για τη μετατροπή του σχολείου σε αειφόρο παίζει το μέγεθος του, καθώς σε ένα μικρό σχολείο περισσότερες αρμοδιότητες επιβαρύνουν τους δασκάλους και τους μαθητές απ’ ότι σε ένα μεγαλύτερο. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας είναι η τοποθεσία του σχολείου, η γειτονιά κ.α. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρετε η συμμετοχή ενός δημοτικού σχολείου στο διαγωνισμό «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου» όπου κύριος στόχος του ήταν η συμμετοχή στις δράσεις του αειφόρου σχολείου και όχι η διάκριση του. Κομμάτι αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση του ρόλου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Μελετήθηκε η σχετική βιβλιογραφία και με τη συλλογή κάποιων Καταστατικών ορίστηκε τι είναι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, πως λειτουργεί, ποιος είναι ο σκοπός του, με ποια διαδικασία εκλέγονται τα μέλη του, πως γίνονται τα συμβούλια και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, καθώς και το ρόλο του κάθε εκλεγμένου μέλους. Έπειτα, μέσω συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν με μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων εντοπίστηκε ο ρόλος του κάθε μέλους στο Σύλλογο, το ενδιαφέρον του γι’ αυτό και το πόσο θέλει πραγματικά να ασχοληθεί με το καλό του σχολείου, του τόπου και της κοινωνίας γενικότερα. Η συλλογή των Καταστατικών βοήθησε στη σύγκριση τους με τη σχετική νομοθεσία περί Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, σε πιο βαθμό οι Σύλλογοι ακολουθούν τη σχετική νομοθεσία κ.α. Τέλος, εξετάσθηκε η σχετική νομοθεσία όπου και παρατίθεται για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων και τη δημιουργία νέων ερωτήσεων. Για τη δημιουργία των νέων αυτών ερωτήσεων και τελικά τη δεύτερη συνέντευξη χρειάστηκε ο διαχωρισμός των μελών σε αυτούς που τα περιβαλλοντικά ζητήματα βρίσκονταν στις προτεραιότητες τους και στους μη έχοντας μεγάλο ενδιαφέρον. Η δεύτερη συνέντευξη απευθυνόταν στα μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς όπου στις κύριες προτεραιότητες τους ήταν τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Έτσι, μελετήθηκε η σχετική βιβλιογραφία με την οποία δημιουργήθηκαν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το περιβάλλον, τη συμμετοχή του σχολείου σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες, τη συμμετοχή των γονέων σε διάφορες δραστηριότητες, τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων με τους μαθητές αλλά και με τους δασκάλους. Καταληκτικά, ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων είναι ένα εκλεγμένο όργανο το οποίο είναι πάντα κοντά στο σχολείο, στους μαθητές και τους δασκάλους ώστε να στηρίζει την κάθε προσπάθεια τους. Βοηθάει στις διάφορες εκδηλώσεις, διοργανώνει ομιλίες, συνεδριάσεις και ότι είναι απαραίτητο για την καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών.