Ολοκληρωμένη αξιολόγηση περιβαλλοντικής κατάστασης περιοχής με τη χρήση μοντέλου προσομοίωσης : - Λαγού, Μαρία (2016)
Σκοπό της εργασίας αποτελεί η ανίχνευση και η ιεράρχηση των περιβαλλοντικών πιέσεων που υφίστανται η Λέσβος, η ανάπτυξη τόσο της κατάλληλης μεθοδολογίας ανίχνευσης καταγραφής της κατάστασης, των κινητήριων δυνάμεων, πιέσεων μέσω της δραστηριότητας του, όσο και του προσδιορισμού των κατάλληλων δεικτών, οι οποίοι περιγράψουν ποσοτικά τις πιέσεις. Επόμενο βήμα αποτελεί η εφαρμογή της μεθοδολογίας στα δεδομένα της Λέσβου και ανάπτυξη του πλαισίου ολοκληρωμένης διαχείρισης του νησιού στο κομμάτι των υδάτων της. Γίνεται υπολογισμός δεικτών κατανάλωσης νερού και φορτίου αζώτου, φωσφόρου για κάθε τομέα. Πραγματοποιείται αξιολόγηση των αποτελεσμάτων γίνεται αναφορά σε πολιτικές που εφαρμόζονται και μελλοντικές που μπορούν να συμβάλουν στη καλυτέρευση της κατάστασης του νερού στη Λέσβο καθώς και παρουσίαση της μελλοντικής κατάστασης εφαρμόζοντας κάποιες εναλλακτικές πολιτικές προκειμένου να καταρτιστεί ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης του νησιού, με γνώμονα την περιβαλλοντική διατήρηση και βελτίωση στα πλαίσια των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης στο κομμάτι των υδατικών πόρων.