Αιολική ενέργεια και κατασκευή ανεμογεννητριών : - Τσαντήλας, Φώτης (2017)
Ο αναμενόμενος αντίκτυπος της μεγάλης διείσδυσης της αιολικής ενέργειας που αναμένεται, θα επηρεάσει σημαντικά όχι μόνον την υφιστάμενη βιομηχανία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και θα αναδύσει νέες προκλήσεις για την ίδια την ελληνική οικονομία. Έτσι, αυτή η διπλωματική εργασία μελέτησε την τρέχουσα κατάσταση της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα με επίκεντρο τις μελλοντικές προοπτικές και εξελίξεις στην περίπτωση των ανεμογεννητριών γενικά, και ειδικότερα στο Αιγαίο Πέλαγος (Κυκλάδες). Στο πρώτο κεφάλαιο, έγινε μια εισαγωγή στη δυναμική της αιολικής ενέργειας, αλλά και μία συγκριτική περιγραφή των συμβατικών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ παρουσιάστηκε και μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση των ανεμογεννητριών. Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάστηκαν οι τύποι των ανεμογεννητριών, τα λειτουργικά χαρακτηριστικά τους, αλλά και τα αιολικά πάρκα. Στο τρίτο κεφάλαιο, αναλύθηκαν οι προοπτικές των ανεμογεννητριών στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Αιγαίο Πέλαγος, τα αριθμητικά στοιχεία, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ανεμογεννητριών, όπως και οι προοπτικές από την επικείμενη ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων ειδικότερα. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο, το οποίο αποτέλεσε και το ερευνητικό μέρος της εργασίας, έγινε μια σύντομη εισαγωγή στον σχεδιασμό και την κατασκευή των ανεμογεννητριών και επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον της έρευνας στα υλικά κατασκευής των ανεμογεννητριών. Ανακεφαλαιώνοντας, συμπεραίνεται πως, αυτή τη στιγμή, οι λεπίδες των ανεμογεννητριών φτιάχνονται κυρίως από σύνθετα υλικά. Τα βασικά, πιο διαδεδομένα σήμερα, υλικά κατασκευής πύργων των ανεμογεννητριών είναι ο χάλυβας και το σκυρόδερμα, ενώ των λεπίδων των ανεμογεννητριών είναι τα εξής: υβριδικά σύνθετα πολυμερών - hybrid polymer composite (HPC), υαλονήματα - glass fiber (GF), ανθρακονήματα - carbon fiber (CF), και τα βασαλτονήματα - basalt fiber (BF), ενώ η κυρίαρχη τάση για το μέλλον βασίζεται στα σύνθετα με νανο-νήματα.