Resilience thinking and creative communities : - Καμπάση, Ιουλία (2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την αναζήτηση τρόπων για την αύξηση της ανθεκτικότητας των κοινωνικό-οικολογικών συστημάτων. Ο μεγαλύτερος βαθμός ανθεκτικότητας έχει παρατηρηθεί στη φύση, όπου ανακάμπτει από μεγάλα σοκ, είτε αναδιαμορφώνοντας τη δομή της, είτε αναπτύσσοντας μηχανισμούς άμυνας απέναντι στους εξωτερικούς θορύβους. Επομένως, με στόχο την μεγιστοποίηση της ανθεκτικότητας σε ένα κοινωνικό-οικολογικό σύστημα, η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να αναγνωρίσει την βιομίμηση σαν εργαλείο της σχεδίασης υπηρεσιών, το οποίο μπορεί να συνεισφέρει σε κοινωνικά καινοτόμες λύσεις. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι σημαντικό ρόλο ως προς την κοινωνική καινοτομία παίζουν οι μέτοχοι και οι αλληλεπιδράσεις τους, η παρούσα διπλωματική εργασία χρησιμοποιεί τις δημιουργικές κοινότητες σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη κοινωνικής καινοτομίας και αναζητεί αν η ικανότητα σχεδίασης μιας δημιουργικής κοινότητας επηρεάζει το βαθμό της ανθεκτικότητάς της. Τέλος, η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να συζητήσει ένα ερώτημα που αναδύεται στα πλαίσια της έρευνας και πλανάται σε όλα τα στάδια της εργασίας. Ένα ερώτημα που απασχολεί τη σχεδιαστική κοινότητα και αφορά την απομάκρυνση του σχεδιαστή στο πέρας της σχεδιαστικής διαδικασίας. Μπορεί λοιπόν ο σχεδιαστής να αποχωρήσει από την μετά-σχεδιαστική φάση και τι χρειάζεται για να μπορεί να υπολογίζει σε μια ασφαλή στρατηγική εξόδου; Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο σχεδιαστής θεωρείται πως κατέχει την μέγιστη σχεδιαστική ικανότητα. Τι είναι όμως όλοι αυτοί οι όροι που αναφέρονται παραπάνω; Στη συνέχεια ακολουθεί μια αρχική ανασκόπηση των όρων οι οποίοι επικεντρώνονται στην επισκόπηση των κοινωνικό-οικολογικών εννοιών τους και μέσω απαγωγικής μεθόδου αναλύονται οι έννοιες και οι αλληλεξαρτήσεις των εννοιών, ώστε να καταλήξουμε στο ειδικό, στο παράγωγο του συνδυασμού τους.