Σχεδίαση και υλοποίηση εργαστηρίου εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές 9-12 χρόνων στο πνεύμα της εκπαίδευσης STEM : - Γεωργοπούλου, Σαπφώ-Μαρία (2017)
Στη σημερινή κοινωνία, όπου τα προβλήματα κρίνονται υπερβολικά περίπλοκα για να αντιμετωπιστούν από μία μόνο επιστήμη, αναγνωρίζεται παγκοσμίως η ανάγκη για εργαζόμενους με επιστημονικό υπόβαθρο εκπαίδευσης, ιδίως στους τομείς STEM (science, technology, engineering, mathematics). Με αυτά τα νέα δεδομένα, γεννήθηκε η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των θεωριών μάθησης και βάσει αυτών, η αναζήτηση νέων μεθόδων και τεχνικών διδασκαλίας. Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί μια μοναδική εναλλακτική στις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κύριος σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η σχεδίαση και η οργάνωση ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου, το οποίο στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με τις αρχές της εκπαίδευσης STEM, καθώς και η αξιολόγηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής ως μαθησιακό εργαλείο. Ενδιαφέρονται συμπεράσματα της μελέτης αφορούν τη σημασία της συνεργατικής και βιωματικής μάθησης καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεαροί μαθητές στον προγραμματισμό, τη μεθοδολογία σχεδίασης και επίλυσης προβλημάτων.