E-posters in academic - Πισσαρίδη, Μαρία-Αναστασία (2015)
Τα συνέδρια είναι ένα βασικό μέσο δικτύωσης για ανθρώπους που μοιράζονται ένα κοινό πεδίο ενδιαφέροντος και θέλουν να ανταλλάξουν γνώσεις και να δικτυωθούν. Η παρουσίαση αφίσας (poster) είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μορφή για τη διαβίβαση των πληροφοριών στον τομέα των ακαδημαϊκών επιστημονικών συνεδρίων. Τα poster πρωτοεμφανίστηκαν σε έντυπη μορφή αλλά καθώς η τεχνολογία και ο τρόπος που οι άνθρωποι εργάζονται αλλάζει, πρέπει και αυτά με τη σειρά τους να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν προκειμένου να επιτευχθεί επιτυχής μεταφορά γνώσης. Ενσωματώνοντας πτυχές της τεχνολογίας σε παρουσιάσεις poster μπορεί να προωθήσει ένα διαδραστικό περιβάλλον μάθησης για τους χρήστες και να μετατρέψει την τρέχουσα παθητική φύση της αφίσας σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και όχι σαν συμπληρωματικό υλικό. Μέσω βιβλιογραφικής έρευνας, ανάλυση των υφιστάμενων παρόχων e-poster, συνεντεύξεις με 5 από αυτούς και προσωπική εκτίμηση μέσω ερωτηματολογίων σε ένα συνεδριακό περιβάλλον τα αποτελέσματα δείχνουν μια σταδιακή στροφή προς τα ηλεκτρονικά poster με τον ιατρικό τομέα να πρωτοπορεί. Συγγραφείς, θεατές και διοργανωτές έχουν αγκαλιάσει αυτή τη νέα μορφή, επωφελούμενοι από τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που προσφέρει, αν και υπάρχουν ενστάσεις δεδομένου ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές προτιμήσεις και ο τομέας των e-poster είναι σχετικά νέος, κατά μέσο όρο 5 ετών.