Πρόταση ένταξης μεθοδολογίας mentoring με peer to peer approach, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας των στούντιο 5-6, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα μέθοδο learning by doing : - Παναγίδη, Ιωάννα (2017)
Στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Αιγαίου, τα μαθήματα χωρίζονται στα γενικά και στα ειδικά. Στα γενικά μαθήματα περιλαμβάνονται γενικές γνώσεις που απασχολούν το θεματικό χώρο της σχολής. Σκοπός να μάθουν οι φοιτητές διάφορους παράγοντες και ιδιαιτερότητες από διάφορους τομείς για να σχεδιάζουν ολοκληρωμένα μια ιδέα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι: μαθηματικά, εργονομία, επιχειρηματικότητα, θεωρία και μεθοδολογία οργανώσεων, σχεδίαση υπηρεσιών, ελεύθερο σχέδιο, κλπ. Τα ειδικά μαθήματα είναι ουσιαστικά τα στούντιο. Οι πυλώνες του Τμήματος. Τα μαθήματα αυτά παίρνουν όλη την γενική εκπαίδευση και με συνδυασμό απαραίτητων μεθοδολογιών, προσπαθούν να υλοποιήσουν ένα σχεδιαστικό project. Η μέθοδος που ακολουθείται στα στούντιο είναι μία μέθοδος βασισμένη στην εργασία (learning by doing). Οι φοιτητές μαθαίνουν να αναλύουν ένα σχεδιαστικό πρόβλημα μέχρι να φτάσουν στις κατάλληλες λύσεις, σύμφωνα με ορισμένες προδιαγραφές. Η διαδικασία αυτή γίνεται με την υλοποίηση εργασιών. Εργασιών που προσφέρουν στον φοιτητή, ανάλογα και το επίπεδο που βρίσκεται, να αναπτύξει βασικές θεωρίες και να εφαρμόσει αυτά που έμαθε. Το αποτέλεσμα, οι σχεδιαστικές προτάσεις δηλαδή, είτε μπορεί να είναι άυλες (υπηρεσίες), μερικώς υλοποιημένες (web, games - πρωτότυπα που λειτουργούν), είτε υλικές (3d μακέτες product design σχεδιασμού). Ο σχεδιασμός και η ικανότητα να μπορεί ο φοιτητής να επικοινωνεί την ιδέα του, είναι δύο πολύ σημαντικά πράγματα που συνδέονται μεταξύ τους. Χωρίς την καλή σχεδίαση, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί σωστά μια ιδέα. Χωρίς της επικοινωνία δεν μπορεί να προωθηθεί η ιδέα, σαν αποτέλεσμα να μείνει απλά στο χαρτί. Συμπέρασμα του προαναφερόμενου, είναι να εξεταστούν οι διάφορες παράμετροι και συνθήκες, για την ένταξη μιας νέας μεθόδου που θα έρθει να καλύψει το κενό που υπάρχει, στο στούντιο 5-6. Ένα στούντιο που αγγίζει την πραγματικότητα και προσπαθεί να συνδυάσει ένα μεγάλο εύρος γνώσεων, που έχει μάθει ή μαθαίνει ο φοιτητής για να μπορέσει να βγει ένα σχεδιαστικό προϊόν με βάση την αγορά και τη λειτουργικότητα. Παρατηρείται ένα κενό κυριότερα στην επικοινωνία της σχεδιαστικής πρότασης και στην οργάνωση και διαχείρισης της ομάδας, στα πλαίσια των στούντιο. Ένα κενό που αφορά την παρουσίαση, το λέγειν, την εμπειρία, τον δυναμισμό, την επιχειρηματολογία, την συνεργασία και αυτοπεποίθηση. Κομμάτια που είναι σημαντικά εργαλεία για το επαγγελματικό μέλλον αλλά και την ζωή του φοιτητή. Πώς αντιμετωπίζουμε καταστάσεις; Πώς διαχειριζόμαστε την ομάδα; Ποιες είναι οι εμπειρίες και πώς παρουσιάζουμε; Πως επικοινωνούμε και προωθούμε την ιδέα μας; Πώς αντιμετωπίζουμε το σχεδιαστικό project; Ερωτήσεις που εμφανίζονται συχνά στην εμπειρία του στούντιο και δυσκολεύουν τον φοιτητή.