Document image segmentation and text localization : - Βασιλόπουλος, Νίκος (2016)
Σε αυτή τη διατριβή διερευνώνται θέματα που σχετίζονται με την κατάτμηση των σελίδων και την εξαγωγή των πληροφοριών κειμένου από εικόνες εγγράφων. Νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων παρουσιάζονται και, πιο συγκεκριμένα, μια μέθοδος ανάλυσης διάταξης σελίδας, μια τεχνική εντοπισμού κειμένου σε εικόνα, καθώς και ένα σύστημα word-spotting και ανάκτησης κειμένου. Δύο εργαλεία λογισμικού αναπτύχθηκαν με σκοπό να δοκιμαστεί η απόδοση των προτεινόμενων αλγορίθμων. Αποτελέσματα λεπτομερών πειραμάτων παρουσιάζονται αναλυτικά. Στο Κεφάλαιο 2, παρουσιάζεται μια μέθοδος για την κατάτμηση εγγράφων με σύνθετη διάταξη (εφημερίδες, περιοδικά κλπ.). Δεν είναι απαραίτητη καμία γνώση για τη μορφή της σελίδας a priori. Μορφολογικοί τελεστές εφαρμόζονται προκειμένου να συνδεθούν γειτονικές περιοχές και να εντοπιστούν διαχωριστικές γραμμές και στήλες. Τεχνικές ανίχνευσης περιγράμματος χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για την εξαγωγή πληροφοριών σχήματος και την ταξινόμηση των συνδεδεμένων αντικειμένων. Στο Κεφάλαιο 3, προτείνεται μια υβριδική μέθοδος για τον εντοπισμό, σε πραγματικό χρόνο, κειμένου που είναι ενσωματωμένο σε εικόνες. Συνδυάζει ανίχνευση ακμών, μορφολογικούς τελεστές και ένα σύνολο κριτηρίων με βάση χωρικά και γεωμετρικά χαρακτηριστικά των συνδεδεμένων αντικειμένων. Στο Κεφάλαιο 4, προτείνεται μια τεχνική κατάλληλη για την εξαγωγή όλων των πληροφοριών κειμένου από έγγραφα με σύνθετες διατάξεις. Συνδυάζει τμήματα της μεθόδου ανάλυσης διάταξης που παρουσιάζεται στο Κεφάλαιο 2 με την γρήγορη και αξιόπιστη μέθοδο για τον εντοπισμό κειμένου που παρουσιάζεται στο Κεφάλαιο 3. Η πρώτη χρησιμοποιείται για το διαχωρισμό των περιοχών της σελίδας σε κείμενο και εικόνες, ενώ η δεύτερη χρησιμοποιείται για την ανίχνευση κειμένου που μπορεί να περιέχεται μέσα στις εικόνες. Στο Κεφάλαιο 5, προτείνεται ένα σύστημα word-spotting, κατάλληλο για την αναζήτηση κειμένου σε εκτυπωμένες εικόνες ιστορικών εγγράφων. Το σύστημα απλοποιεί αρκετά τη διαδικασία της συνηθισμένης προσέγγισης. Δεν περιλαμβάνει κατάτμηση, εξαγωγή χαρακτηριστικών ή ταξινόμηση. Αντίθετα, αντιμετωπίζει τα ερωτήματα ως συμπαγή σχήματα και χρησιμοποιεί τεχνικές επεξεργασίας εικόνας, προκειμένου να εντοπιστεί ένα ερώτημα στις εικόνες των εγγράφων. Στο Κεφάλαιο 6, προτείνεται μια νέα τεχνική για την ανάκτηση κειμένου. Αν και είναι εμπνευσμένη από την τεχνική word-spotting που παρουσιάζεται στο Κεφάλαιο 5, εντοπίζει χαρακτήρες, γεγονός που καθιστά την ανάκτηση πιο ισχυρή και επιτρέπει τη χρήση ερωτημάτων σε μορφή κειμένου. Στο Κεφάλαιο 7 συνοψίζονται τα συμπεράσματα από όλα τα προηγούμενα κεφάλαια, ενώ στα προσαρτήματα διερευνώνται τρεις ακόμα εφαρμογές των προτεινόμενων αλγορίθμων κατάτμησης σελίδας και ανίχνευσης κειμένου: κατάτμηση σελίδων κόμικς, εντοπισμός κειμένου σε φωτογραφίες και εντοπισμός κειμένου σε βίντεο.