Open government data infrastructures : - Αλεξόπουλος, Χαράλαμπος (2016)
Πληθώρα κυβερνήσεων και κυβερνητικών οργανισμών σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις για την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων που βοηθούν στη δημοσίευση των δεδομένων που έχουν στην κατοχή τους ώστε να τα καταστίσουν κοινώς προσβάσιμα, προκειμένου να χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς, εμπορικούς και πολιτικούς σκοπούς. Επομένως, κρίνεται πολύ σημαντική η ανάπτυξη προηγμένων υποδομών ανοιχτών κυβερνητικών δεδομένων, οι οποίες όχι μόνο θα δημοσιεύουν τα στοιχεία της κυβέρνησης, αλλά και θα παρέχουν τις κατάλληλες δυνατότητες για την παραγωγή ατομικής και συλλογικής αξίας από αυτά. Είναι επίσης απαραίτητο για την ανάπτυξη, τόσο των «παραδοσιακών» όσο και των προηγμένων υποδομών ανοικτών κυβερνητικών δεδομένων, να κατανοηθεί η αξία που δημιουργείται από τη δημοσίευση τέτοιων δεδομένων και συγχρόνως πώς, δεδομένου ότι αυτό είναι ένα σχετικά νέο είδος των πληροφοριακών συστημάτων, μπορούν να προσδιοριστούν οι κύριες βελτιώσεις και οι προτεραιότητες κατά την ανάπτυξη των υποδομών αυτών. Προσπαθώντας να συμπληρώσουμε αυτό το ερευνητικό κενό και ακολουθώντας τη μεθοδολογία ανάπτυξης και σχεδιασμού επιστημονικών αντικειμένων (Design Science Research Methodology), πέντε ερευνητικά ερωτήματα διατυπώθηκαν με στόχο την περαιτέρω εξέλιξη αυτού του πεδίου έρευνας. Μια λεπτομερής επισκόπηση της βιβλιογραφίας και η δημιουργία μιας ταξονομίας είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση των βασικών ερευνητικών περιοχών του τομέα (Open Government Data - OGD). Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε η ανάπτυξη ενός μοντέλου με σκοπό την ανάλυση των σύγχρονων υποδομών ανοιχτών κυβερνητικών δεδομένων καθώς και η ανάλυση των μεγαλύτερων υποδομών παγκοσμίως. Μετά τα αποτελέσματα των παραπάνω μελετών, ακολούθησε ο προσδιορισμός των απαιτήσεων βασισμένος στην μεθοδολογία ανάπτυξης σεναρίων χρήσης και η υλοποίηση της υποδομής νέας γενιάς. Επιπλέον, ένα πλαίσιο αξιολόγησης αναπτύχθηκε και εφαρμόστηκε οδηγώντας την ανάπτυξη των επόμενων εκδόσεων της υποδομής. Τέλος, μια νέα πλατφόρμα πραγματοποιήθηκε με στόχο την εφαρμογή της στο ελληνικό τοπίο, ώστε να ενισχύσει την παραγωγή αξίας ως προς τη συνεργατική και προσωπική χρήση των OGD. Ερευνώντας τα πέντε βασικά ερωτήματα της διατριβής, διάφορα άλλα ζητήματα προέκυψαν, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη μιας υποδομής ανοιχτών κυβερνητικών δεδομένων. Τα ζητήματα αυτά έχουν συζητηθεί στα συμπεράσματα και έχουν ενσωματωθεί στον ευρύτερο ερευνητικό τομέα των ανοιχτών δεδομένων αρθρώνοντας και καθοδηγώντας τη μελλοντική έρευνα.