Μελέτη και προσομοίωση σεναρίων απευθείας επικοινωνίας μεταξύ τερματικών συσκευών Device -to-Device (D2D) : - Παπαχρήστου, Νικόλαος (2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε με στόχο την μελέτη και προσομοίωση της άμεσης επικοινωνίας, από συσκευή προς συσκευή (Device-to-Device). Πρόκειται για την επικοινωνία η οποία είναι υποβοηθούμενη από το σύστημα ασύρματης επικοινωνίας LTE-A, η προτυποποίηση της οποίας προέρχεται από το 3GPP. Οι δυνατότητες των D2D επικοινωνιών έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό σήμερα αξιοποιώντας ταυτόχρονα πολλές από τις σύγχρονες πλέον τεχνολογίες όπως το Wi-Fi Direct, Bluetooth και NFC. Ο λόγος που χρησιμοποιείται η D2D επικοινωνία βασισμένη σε μία κυψελωτή υποδομή είναι για την καλύτερη αξιοποίηση της φυσικής εγγύτητας των συσκευών επικοινωνίας με στόχο την καλύτερη επίδοση και απόδοση του συστήματος, την αύξηση της χρησιμοποίησης των διαθέσιμων πόρων και τη βελτίωση της κάλυψης και της ενεργειακής απόδοσης. Στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας μελετήθηκαν οι τεχνικές προκλήσεις, αρχιτεκτονικές και διαδικασίες επικοινωνίας D2D, η δημιουργία πιθανής ομάδας peer-to-peer,η ανάδειξη αρχηγού ομάδας, ο διαμοιρασμός πόρων και οφέλη της επικοινωνίας αυτής. Επιπλέον προσομοιώθηκαν σενάρια χρηστών D2D έναντι της παραδοσιακής επικοινωνίας με τους σταθμούς βάσης, δίνοντας έμφαση σε μεγέθη όπως χωρητικότητα συστήματος και χρηστών, ενεργειακή απόδοση του συστήματός, πιθανότητα διακοπής και μελέτη επιβαρών για την ανίχνευση και τον συντονισμό των τερματικών συσκευών. Τέλος αναπτύχθηκε μία εφαρμογή για σύγχρονα κινητά τηλέφωνα τύπου smart phones που κάνει χρήση της D2D επικοινωνίας αξιοποιώντας την τεχνολογία Wi-Fi Direct.