Διαμόρφωση και διαχείριση της ψηφιακής ταυτότητας των μαθητών στα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα : - Σχίζα, Ευσταθία (2016)
Στη σύγχρονη εποχή οι έφηβοι μαθητές περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους μπροστά στην οθόνη ενός επικοινωνιακού ψηφιακού εργαλείου, όπως λάπτοπ, ταμπλετ, κινητό κλπ κυρίως με στόχο την επικοινωνία, τη διασκέδαση, τη μάθηση. Ειδικότερα η συμμέτοχη τους στα σύγχρονα κοινωνικά διαδικτυακά περιβάλλοντα όπως το facebook, αποτελεί στοιχείο της καθημερινής τους ενασχόλησης και συμπεριφοράς. Έτσι παράλληλα με τη διαμόρφωση της ταυτότητας του εφήβου στο πραγματικό κοινωνικό περιβάλλον, αναπτύσσεται και μια άλλη ταυτότητα, η ψηφιακή ταυτότητα, είτε ως μέρος της προηγούμενης είτε αυτόνομα, η οποία ενδέχεται να είναι και συνιστώσα της πραγματικής. Η ψηφιακή ταυτότητα αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο έφηβος μαθητής παρουσιάζεται, υπάρχει και αλληλεπιδρά μέσα στον ψηφιακό κόσμο και συγκεκριμένα στα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα. Η παρούσα διπλωματική εστίασε στη διαμόρφωση και τη διαχείριση της ψηφιακής ταυτότητας του έφηβου μαθητή στα διαδικτυακά κοινωνικά περιβάλλοντα. Είχε στόχο να διερευνήσει πλευρές του θέματος όπως, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που ένας μαθητής προβάλλει μέσω των κοινωνικών δικτύων, πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της ελευθερίας και των ηθικών αξιών, τι σημαίνει για ένα μαθητή η έννοια του διαδικτυακού φίλου και πως όλα αυτά τελικά μπορεί να διαφέρουν από τα αντίστοιχα στην πραγματική ζωή. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσω ποιοτικής ερευνητικής προσέγγισης. Λήφθηκαν ημι-δομημένες ομαδικές συνεντεύξεις από τρεις ομάδες μαθητών, ηλικίας από 12 έως 15, που ανήκουν σε διαφορετικές σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Κυκλάδων. Παράλληλα μέσω παρατήρησης καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων ποιοτικά στοιχεία της συνομιλίας-συνέντευξης, μέσω της παρακολούθησης των αντιδράσεων των μαθητών και των μη λεκτικών τους μηνυμάτων στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης με τους άλλους μαθητές και την ερευνήτρια. Το υλικό των συνεντεύξεων υπέστη επεξεργασία με τη μέθοδο της ανάλυσης περιεχομένου και θα σχολιαστεί ταυτόχρονα με την παρουσίασή του. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι δυνατόν να οδηγήσουν στην ανάγκη ανάπτυξης εκπαιδευτικών αλλά και άλλων εφαρμογών ελκυστικών και οικείων προς τους μαθητές μέσα σε ασφαλέστερα πλαίσια και κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς.