Ανοικτά δεδομένα και ΑΕΙ : - Καραμήτσου, Αθανασία (2016)
Ανάμεσα στον τεράστιο όγκο δεδομένων που καθημερινά παράγονται, αποθηκεύονται και διακινούνται μέσω του παγκόσμιου ιστού τα ανοικτά δεδομένα αποκτούν μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια. Η τάση για διαφάνεια και ψηφιακή διαλειτουργικότητα έχει αναδείξει την αξία των ανοικτών δεδομένων, για τα οποία δεν υφίστανται τεχνολογικοί, νομικοί ή άλλοι περιορισμοί στην πρόσβαση και τη χρήση τους, στην κατεύθυνση της καλύτερης δημοσιονομικής εποπτείας και λογοδοσίας καθώς και στην ανάπτυξη καινοτομιών. Τα ανοικτά δεδομένα ενός Πανεπιστημίου μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη συμμετοχή, τη βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών που παρέχει, την παραγωγή νέων γνώσεων, την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών με αποτέλεσμα τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Στην παρούσα εργασία μελετάται η διάθεση ανοικτών δεδομένων από Πανεπιστήμια, καταγράφονται οι πρακτικές και αναλύονται τα χαρακτηριστικά τους και αναπτύσσεται πρόταση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την προσφορά δημόσιων δεδομένων. Προτείνονται Οργανωτικές Παρεμβάσεις όπως Θεσμικές και Τεχνολογικές και περιγράφεται η Διαδικασία διάθεσης καθώς και οι κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία και τα αναμενόμενα οφέλη.