Οφέλη και προκλήσεις της κοινής χρήσης υποδομών απο τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας : - Δράκου, Ευαγγελία (2016)
Η κοινή χρήση υποδομών έχει εισαχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη λύση με στόχο τη μείωση του κόστους ανάπτυξης του δικτύου (Capital Expenditure, CAPEX), καθώς και του λειτουργικού κόστους (Operation Expenditure, OPEX) από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Αυτή η νέα προσέγγιση αναγκάζει τους παρόχους να εγκαθιστούν τα κεραιοσυστήματά τους στα ίδια κτίρια και να υιοθετούν παρόμοιες στρατηγικές στη χρήση των ασύρματων πόρων. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η Ποιότητα Υπηρεσίας (Quality of Service, QoS) και η Ποιότητα Εμπειρίας (Quality of Experience, QoE) και μειώνεται αντίστοιχα η απαιτούμενη ενέργεια και το κόστος. Για την αποδοτική χρησιμοποίηση των υποδομών από πολλαπλούς παρόχους απαιτείται η επίλυση διαφόρων τεχνο-οικονομικών ζητημάτων, όπως η χρήση κοινού φάσματος συχνοτήτων, η ενέργεια και ο διαμοιρασμός του κόστους εγκατάστασης και συντήρησης των υποδομών. Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας πραγματοποιείται μία εκτενής επισκόπηση της περιοχής, με στόχο να επισημανθούν και να αναλυθούν τα οφέλη και οι προκλήσεις από την υιοθέτηση αυτής της νέας προσέγγισης στην ανάπτυξη και λειτουργία του δικτύου.