Σύστημα αναδιοργάνωσης διαδικασιών στο δημόσιο τομέα μέσω προσομοίωσης : - Σταμούλης, Πέτρος Σ. (2016)
Σήμερα, αν και θα περιμέναμε οι ώριμες πλέον τεχνολογίες της πληροφορικής να έχουν ενταχθεί στις διαδικασίες των δημοσίων φορέων, προς όφελος της κοινωνίας τόσο σε επίπεδο παροχής υπηρεσίας όσο και σε επίπεδο κόστους παραγόμενου αποτελέσματος, παρατηρούμε πως υπάρχει ακόμα μεγάλη καθυστέρηση που καθιστά τους κύκλους διεργασιών των δημοσίων φορέων ασύμφορους. Η καθυστέρηση αυτή σε συνδυασμό με την οικονομική συγκυρία της τελευταίας 8ετίας, δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στο κράτος για ριζικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα. Για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι αλλαγές αυτές και να παραχθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και χρόνου στην παραγωγή των υπηρεσιών, το κράτος είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε σε επίπεδο φορέων, οφείλει να πραγματοποιήσει μελέτες σχετικές με τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών. Οι μελέτες αυτές θα παράσχουν το απαραίτητο υλικό για να καμφθούν όποιες αντιρρήσεις από τους εμπλεκομένους φορείς και θα βοηθήσουν να σχεδιαστούν σωστά και μεθοδικά τα βήματα της αναδιοργάνωσης των διαδικασιών στους φορείς. Η εργασία αυτή έρχεται να προσφέρει στον δημόσιο τομέα ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για την μελέτη και προσομοίωση του ανασχεδιασμού των διαδικασιών. Το εργαλείο αυτό εξάγει συγκριτικά αποτελέσματα σεναρίων εκτέλεσης διαδικασιών και υπολογίζει τα οφέλη ενός ανασχεδιασμού λαμβάνοντας υπ’ όψη όλους τους εμπλεκομένους φορείς.