Μηχανική όραση για την επικοινωνία ανθρώπου - υπολογιστή μέσω της πλατφόρμας kinect και του προγράμματος autocad : - Ζόγκζα, Σοφία (2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά τη μηχανική όραση ως μέσω επικοινωνίας ανθρώπου υπολογιστή. Πιο συγκεκριμένα, υλοποιείται λογισμικό που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα σχεδίασης AutoCAD 2014 και την πλατφόρμα Microsoft Kinect. Μέσω του λογισμικού, μελετάται η αλληλεπίδραση ενός ανθρώπου με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το λογισμικό είναι ανεπτυγμένο σε γλώσσα προγραμματισμού C#. Χρησιμοποιήθηκε η συσκευή Microsoft Kinect 360o η οποία διαθέτει τρείς αισθητήρες για την ανίχνευση κίνησης , βάθους και χρώματος. Μέσω αυτής και του SDK του Microsoft Kinect αποκτάται πρόσβαση στους φακούς και η αναγνώριση προτύπων (άνθρωπος-χρήστης ) στον τρισδιάστατο χώρο. Επιπλέον το ObjectARX, το οποίο αποτελεί βιβλιοθήκη της C# για το AutoCAD επιτρέπει την αναπαράσταση της κίνησης μέσα στο περιβάλλον σχεδίασης του AutoCAD. Στόχος της διπλωματικής αποτελεί η αναγνώριση ενός χρήστη και της κίνησής του. Η κίνηση περιλαμβάνει την εκκίνηση και τον τερματισμό της λειτουργίας του Kinect. Μετά την εκκίνηση ο χρήστης καλείται να σχεδιάσει μπροστά στη κάμερα ένα πρότυπο , το οποίο μετά από κατάλληλη επεξεργασία εμφανίζεται στο χώρο τρισδιάστατο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συλλογή δεδομένων με χρήση μηχανικής μάθησης. Πιο συγκεκριμένα, τα δεδομένα που συλλέγονται στην εκάστοτε δοκιμή, συγκρίνονται με τα ήδη αποθηκευμένα δεδομένα εκπαίδευσης μέσω των αλγορίθμων DTW(Dynamic Time Warping) και ΚΝΝ(Κ Nearest Neighbors) . Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιήθηκαν επιλέχτηκαν από τον επιβλέποντα καθηγητή κ. Μαραγκουδάκη. Η υλοποίηση του λογισμικού πραγματοποιήθηκε από εμένα. Το λογισμικό είναι βασισμένο σε μεθόδους του κ. Kean Walmsley, αρχιτέκτονα λογισμικού σε προϊόντα του AutoCAD.