Το ύφασμα ως υλικό βιομηχανικού σχεδιασμού - Δανέζη, Ειρήνη (2012)
Το ύφασμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανθρώπινη ζωή και κατ' επέκταση με τον κόσμο που την περιβάλλει. Η διαδικασία παραγωγής των υφασμάτων ξεκινά με την ίνα, η οποία λαμβάνεται απευθείας από τον φυσικό κόσμο (φυτικές, ζωικές και ορυκτές ίνες), δημιουργείται με βιομηχανική επεξεργασία φυσικών ινών ή κατασκευάζεται από την αρχή με βιομηχανικές διαδικασίες. Στη συνέχεια, οι ίνες επεξεργάζονται για να πάρουν τη μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή υφασμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ίνες πεπερασμένου μήκους χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν υφάσματα συνδεμένων ινών ή υφάσματα πεπιεσμένων ινών, ενώ σε άλλες μετατρέπονται πρώτα σε νήματα με τη διαδικασία νηματοποίησης, για να παράγουν υφάσματα υφαντά, πλεκτά, κεντητά, δίχτυα, δαντέλες, κλπ. Κατασκευάζοντας ένα ύφασμα είναι πολύ σημαντική η γνώση των ιδιοτήτων των ινών, οι οποίες καθορίζουν τη συμπεριφορά του τελικού προϊόντος. Ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει την συμπεριφορά αυτή είναι ο τρόπος παραγωγής του, δηλαδή ο τρόπος ύφανσης ή πλέξης. Πέρα από τα συμβατικά υφάσματα, τα οποία συναντώνται στην καθημερινή ζωή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία νέα ομάδα υφασμάτων τα οποία αποκαλούνται τεχνικά υφάσματα, τα οποία κατασκευάζονται με σκοπό να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους σκοπούς υψηλών προδιαγραφών.