Κλάσεις κρυπτογραφικά ασφαλών boolean συναρτήσεων : - Παρίσης, Νικόλαος (2015)
Η διατριβή χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια: • Τα κρυπτογραφικά συστήματα και Boolean λειτουργίες • Boolean συναρτήσεις • Μη Γραμμική Boolean συναρτήσεις • Αυστηρή Κριτήρια Avalanche και Διάδοση Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στην κρυπτογραφία και πώς σχετίζεται με την άλγεβρα Bool. Ένας βασικός στόχος της κρυπτογραφίας είναι να επιτρέψει δύο άτομα να επικοινωνούν μέσω μη ασφαλές κανάλι (ένα δημόσιο κανάλι όπως το διαδίκτυο) με τέτοιο τρόπο που κάθε άλλο πρόσωπο που είναι σε θέση να ανακτήσει το μήνυμά τους (που ονομάζεται απλό κείμενο) από ό, τι έχει σταλεί στη θέση του μέσω του καναλιού (το ciphertext). Ο μετασχηματισμός του απλού κειμένου στο ciphertext ονομάζεται κρυπτογράφηση ή κρυπτογράφηση. Κρυπτογράφηση-αποκρυπτογράφηση είναι η πιο αρχαία κρυπτογραφική δραστηριότητα, αλλά η φύση της έχει βαθύτατα αλλάξει με την εφεύρεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, διότι η κρυπτανάλυση (η δραστηριότητα του τρίτου προσώπου, το ωτακουστής, ο οποίος στοχεύει στην ανάκτηση του μηνύματος) μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους. Ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης παίρνει ως είσοδο το απλό κείμενο και ένα κλειδί κρυπτογράφησης ΚΕ, και εξάγει το κρυπτοκείμενο. Αν το κλειδί κρυπτογράφησης είναι μυστική, τότε μιλάμε για συμβατικά κρυπτογραφίας, του ιδιωτικού κλειδιού κρυπτογράφησης ή συμμετρική κρυπτογραφία.