Η αξιοποίηση των social media στο δημόσιο τομέα : - Νικολάου, Ευθυμία; Φραγκίσκου, Μαρίνα (2016)
Στις μέρες μας, η γιγάντωση του διαδικτύου, των τεχνολογιών Web 2.0 και των κοινωνικών δικτύων, έχει φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Οι εξελίξεις αυτές, επηρέασαν δραστικά πρώτα τον επιχειρηματικό κόσμο με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και της ηλεκτρονικής διαφήμισης και στη συνέχεια τις δημόσιες διοικήσεις με την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αρχικά για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών και στη συνέχεια για την μετάβαση στην ανοικτή διακυβέρνηση με τη συμμετοχή των πολιτών. Στη διεθνή βιβλιογραφία είναι διάχυτα τα οφέλη που προκύπτουν από την ένταξη των τεχνολογιών Web 2.0 στις δημόσιες διοικήσεις και αρκετά εκτενής αναφορά γίνεται και στα προβλήματα και τις πιθανές επιπτώσεις από τη χρήση. Παρότι τα τελευταία χρόνια, πολλά κράτη σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν θεσμοθετημένες πρακτικές βέλτιστης αξιοποίησης των τεχνολογιών αυτών από τις δημόσιες διοικήσεις τους, στην Ελλάδα, δεν έχει αναληφθεί επίσημη κυβερνητική δράση για την ένταξη της χρήσης των κοινωνικών δικτύων στην Δημόσια Διοίκηση, ωστόσο πολλοί δημόσιοι φορείς έχουν αρκετή παρουσία στα εξωστρεφή κοινωνικά δίκτυα ήδη από το 2011. Με δεδομένα τα ανωτέρω, η παρούσα μελέτη επιχειρεί να διερευνήσει την αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων από την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση μέσα από εις βάθος συνεντεύξεις και από την επισκόπηση των διαδικτυακών τόπων 10 ελληνικών φορέων από όλα τα διοικητικά επίπεδα. Η μελέτη έχει διπλή συνεισφορά. Από τη μια σκιαγραφεί την υφιστάμενη κατάσταση χρήσης των τεχνολογιών Web 2.0 στους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου κυρίως σε ότι αφορά τα χρησιμοποιούμενα μέσα, την οργανωτική τους ένταξη, τις μορφές χρήσης τους, τους μηχανισμούς αξιοποίησης της συλλεγόμενης πληροφορίας, τα οφέλη που αποκομίζουν οι φορείς από τη χρήση καθώς και τους παράγοντες που επιδρούν ανασταλτικά ως προς την υιοθέτηση τους και από την άλλη διατυπώνει προτάσεις βέλτιστης αξιοποίησης των μέσων αυτών που προέκυψαν μέσα από την ποιοτική ανάλυση της εμπειρίας των συμμετεχόντων και τον εντοπισμό σχετικών προβλημάτων και αδυναμιών στις διαδικασίες υιοθέτησης και διαχείρισης.