Διερεύνηση της πιθανής ύπαρξης υποθαλάσσιων κοιτασμάτων αδρανών υλικών γύρω από τη Λέσβο : - Γαζής, Ιάσων-Ζώης (2016)
Στη παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή ειδίκευσης μελετήθηκαν τα υποθαλάσσια τμήματα τριών παράκτιων περιοχών της νήσου Λέσβου (Στενό Λέσβου, Βατερά και Ερεσός) με σκοπό τη διερεύνηση της πιθανής ύπαρξης υποθαλάσσιων κοιτασμάτων αδρανών υλικών (π.χ. άμμων) στα πλαίσια κυρίως της κάλυψης των αναγκών στον παράκτιο χώρο της Λέσβου, όπως αναπλήρωσης υλικού λόγω διάβρωσης (Ερεσός), δημιουργία νέων παραλιών (π.χ. στο παραλιακό μέτωπο του Στενού Μυτιλήνης) κλπ. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη χρήση πολυδεσμικού ηχοβολιστή (MBES) και τομογράφου υποδομής πυθμένα (SBP). Συνολικά σαρώθηκαν 226.5 km2 κατά μήκος 273 km γραμμών πλεύσης και συλλέχθηκαν 49 επιφανειακά δείγματα ιζήματος. Η μελέτη των περιοχών με βάση (α) τα ακουστικά χαρακτηριστικά των τομογραφιών, (β) τις βυθομετρικές / μορφολογικές αποτυπώσεις, (γ) τα αποτελέσματα των κοκκομετρικών αναλύσεων, (δ) τις μακροσκοπικές παρατηρήσεις κατά τη συλλογή των δειγμάτων (π.χ. παρουσία ποσειδωνίας) και (ε) την υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με την ορυκτολογική σύσταση των ιζημάτων, έδειξε ότι στην υποθαλάσσια περιοχή της Ερεσού εντοπίζεται μια περιοχή απόθεσης αδρομερών μάλλον ιζημάτων σε βάθη από 30 m έως 60 m συνολικής έκτασης ~1000000 m2. Το πάχος της απόθεσης κυμαίνεται μεταξύ 1.5 έως 13 m, ενώ ο όγκος του ιζήματος αγγίζει τα ~3000000 m3. Αντίθετα, στις περιοχές των Βατερών και του Στενού της Λέσβου τα αποτελέσματα δείχνουν την παρουσία μεγαλύτερων ποσοστών ιλύος που σε συνδυασμό με άλλους αποτρεπτικούς παράγοντες (ναυάγιο, παρουσία ποσειδωνίας, εγγύτητα σε ακτές κολύμβησης) καθιστούν περισσότερο προβληματική την πιθανή εξορυκτική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά χωροθετήθηκαν δύο ζώνες που θα μπορούσαν να μελετηθούν διεξοδικότερα ώστε να ελεγχθεί η πιθανότητα ύπαρξης και η δυνατότητα εξόρυξης υποθαλάσσιων αδρανών. Σε κάθε περίπτωση, για όλες τις περιοχές απαιτείται έρευνα με περισσότερο εξειδικευμένο εξοπλισμό, σε σχέση με την παρούσα έρευνα, ενώ σε περίπτωση εκμετάλλευσης απαιτείται εμπεριστατωμένη “Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων”, καθώς και οικονομοτεχνικές μελέτες.