Ανάλυση των κυπριακών πινάκων θνησιμότητας : - Κόκκινου, Αλέξις (2016)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των κυπριακών πινάκων θνησιμότητας, καθώς και η εκτίμηση και πρόβλεψη αυτής, μέσω της εφαρμογής του μοντέλου Hatzopoulos & Haberman στα δεδομένα μας. Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού, συλλέξαμε δεδομένα από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, ανά πενταετής ηλικιακές ομάδες, από το 1984 μέχρι το 2012 για τα δύο φύλα ξεχωριστά. Αρχικά υπολογίσαμε τις συναρτήσεις θνησιμότητας για τη διάρκεια ζωής (συνάρτηση επιβίωσης, συνάρτηση κατανομής, συνάρτηση πυκνότητας, συνάρτηση κινδύνου) , το κεντρικό ρυθμό θνησιμότητας και τη προσδοκώμενη ζωή. Ακολούθως, με τη χρήση της μεθόδου επέκτασης ενός συνοπτικού πίνακα της κ.Κωστάκη , υπολογίσαμε την ένταση θνησιμότητας για κάθε έτος ξεχωριστά, της οποίας τα γραφήματα φαίνονται στο παράρτημα στο τέλος της εργασίας. Τέλος, κάναμε μία πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η ένταση θνησιμότητας και οι θάνατοι σε χρονικό ορίζοντα μέχρι και το 2030. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήσαμε το μοντέλο Hatzopoulos & Haberman,2009. Ελέγξαμε τα αποτελέσματα μέσω των γραφημάτων deviance residuals (κατάλοιπα αποκλίσεων) και αφού διαπιστώσαμε την καλή προσαρμογή του μοντέλου στα δεδομένα μας, παράγουμε τα γραφήματα της πρόβλεψης από τα οποία παίρνουμε τη γενική πληροφορία ότι η θνησιμότητα στο νησί θα υποστεί μια γραμμική βελτίωση για τα επόμενα χρόνια. Οι υπολογισμοί έγιναν σε περιβάλλον Excel και για την πρόβλεψη χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα Matlab.