Υλοποίηση επιχειρησιακών σεναρίων διαχείρισης παραγωγής με χρήση του ERP συστήματος Microsoft Dynamics NAV 2015 : - Ταστεμίρογλου, Κυριάκος (2016)
Σε ένα έντονα ανταγωνιστικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, οι επιχειρήσεις έρχονται πλέον αντιμέτωπες με την διαρκή πρόκληση κάλυψης των αυξανόμενων απαιτήσεων των πελατών. Πλέον η μείωση του συνολικού κόστους κατά μήκος της εφοδιαστικής και παραγωγικής αλυσίδας, η μείωση των χρόνων παραγωγής και του αριθμού αποθεμάτων, ο μεγαλύτερος βαθμός εμπιστοσύνης στις ημερομηνίες παράδοσης, η αποδοτικότερη εξυπηρέτηση πελατών, θ βελτιωμένη ποιότητα και αποδοτική εναρμόνιση με την παγκόσμια ζήτηση, τις προμήθειες και την παραγωγή αποτελούν επιτακτικές ανάγκες για την επιβίωση κάθε σύγχρονης επιχείρησης. Ακόμα θ σημερινή ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά καθώς και θ μείωση των κύκλων ζωής των προϊόντων σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τάση για customized προϊόντων, απαιτούν ευέλικτες επιχειρήσεις με την δυνατότητα ταχείας μεταβολής των διάφορων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων ώστε να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις και ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εντείνεται η πίεση στις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, να μειώσουν δραστικά τα αποθέματα τους, να ελαχιστοποιήσουν τις καθυστερήσεις στις ημερομηνίες παράδοσης των προϊόντων τους και να αυξήσουν την ποιότητα παροχής υπηρεσιών στου πελάτες τους. Με άλλα λόγια οι επιχειρήσεις πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις πρακτικές και τις διαδικασίες τους για να διαχειριστούν και να κατευθύνουν πιο αποτελεσματικά τη ζήτηση, την παραγωγή και τον εφοδιασμό τους. Οι επιχειρήσεις καλούνται να χρησιμοποιούν από κοινού όλο και περισσότερο εσωτερικές πληροφορίες με τους πελάτες, τους διανομείς και τους προμηθευτές τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν και να παρέχουν με αποτελεσματικό τρόπο ακριβείς πληροφορίες στο σωστό χρόνο. Όλα αυτά αποτελούν τον αντικειμενικό στόχο για μια επιχείρηση να εγκαταστήσει σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης επιχειρηματικών πόρων ή αλλιώς ERP. Τα πληροφοριακά συστήματα αυτά είναι ολοκληρωμένες επιχειρηματικές λύσεις, οι οποίες καλύπτουν πλήρως όλο το φάσμα των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης (παραγωγική, εμπορική, υπηρεσίες, κλπ.) σε ένα ενιαίο σύστημα. Η συνεχής ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει πλέον εφικτή την ευρεία χρήση των συστημάτων διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων λόγω της ραγδαίας μείωσης του κόστους αλλά και των χρόνων εγκατάστασης. Με βάση τα παραπάνω σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση του υποσυστήματος παραγωγής του Microsoft Dynamics NAV και η δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων.