Εκπαίδευση στα επικοινωνιακά συστήματα και δίκτυα : - Ζάχαρη, Χρυσούλα (2016)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση του τοπίου της εκπαίδευσης σε θέματα επικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων με χρήση εργαστηριακών υποδομών και νέων τεχνολογιών. Έχει δοθεί έμφαση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και στην αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων εκπαίδευσης, απομακρυσμένων υποδομών μάθησης και του Διαδικτύου. Το περιεχόμενο της εργασίας είναι οργανωμένο ως εξής: Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στο θέμα της εργασίας, αναδεικνύεται η σημασία των δικτύων στη σύγχρονη εποχή και επισημαίνονται οι λόγοι για τους οποίους διδάσκονται. Στο δεύτερο κεφάλαιο αποτυπώνεται η υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά την διδασκαλία των επικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων στις δυο πρώτες βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης. Παρουσιάζεται η ύλη των σχετικών μαθημάτων στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Γενικό και Επαγγελματικό λύκειο καθώς και οι τρόποι με τους οποίους διδάσκονται στην τάξη. Το τρίτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στο ρόλο των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Καταγράφεται η σημασία των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εποχή μας και το πως έχουν εισχωρήσει στην εκπαιδευτική καθημερινότητα. Παρουσιάζονται έννοιες όπως e-learning, εξ' αποστάσεως εκπαίδευση, συστήματα διαχείρισης μάθησης, mobile learning, διαδικτυακά μαθήματα και εκπαιδευτικό λογισμικό και δίνονται παραδείγματα χρήσης των τεχνολογιών αυτών στη διδασκαλία των επικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο το οποίο προορίζεται για την υποβοήθηση της διδασκαλίας των επικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων. Παρουσιάζονται εκπαιδευτικές εφαρμογές και ολοκληρωμένα σενάρια διδασκαλίας που φέρουν τα στοιχεία της αλληλεπιδραστικότητας και της οπτικοποίησης της γνώσης. Αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματα της χρήσης του βίντεο και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ως εκπαιδευτικά εργαλεία. Στο επόμενο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην έννοια της προσομοίωσης (simulation) και παρουσιάζονται εκτενώς τέσσερα λογισμικά προσομοίωσης δικτύων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σχολικό εργαστήριο. Γίνεται περιγραφή των βασικών λειτουργιών τους και δίνονται παραδείγματα χρήσης τους μέσα από στιγμιότυπα. Στη συνέχεια τα λογισμικά αξιολογούνται βάση συγκρίσιμων χαρακτηριστικών και τα αποτελέσματα καταγράφονται σε βαθμολογημένο συγκριτικό πίνακα. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο, γίνεται ανάλυση των συμπερασμάτων τα οποία προέκυψαν από την εκπόνηση της εργασίας, αναφέρονται προβληματισμοί και κατατίθενται προτάσεις για την εκπαίδευση πάνω στα επικοινωνιακά συστήματα και δίκτυα.