Smart grid - Smart metering προσωπικά δεδομένα και κανόνες ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση : - Αναστασιάδης, Αναστάσιος (2016)
Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με την βοήθεια των νέων δυνατοτήτων επικοινωνίας και αυτών του διαδικτύου για την δημιουργία του ευφυούς σπιτιού όπως και η χρήση του διαδικτύου στην καθημερινότητα μέσω του Internet of Things, έθεσε νέους στόχους για την διευκόλυνση της καθημερινότητας και τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τη μείωση της κατανάλωσης μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η συγκεκριμένη εργασία αναλύει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι έξυπνοι μετρητές και το έξυπνο δίκτυο καθώς και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται για τα προσωπικά δεδομένα από την επεξεργασία τους. Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύονται οι δυνατότητες και η δομή των έξυπνων δικτύων και μετρητών καθώς και ο τρόπος λειτουργίας τους. Αναλύονται τα οφέλη και οι ζημίες που προκύπτουν για τον χρήστη. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση των εννοιών της ιδιωτικότητας, των προσωπικών δεδομένων και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων καθώς και των δυνατοτήτων επεξεργασίας των δεδομένων. Στο επόμενο κεφάλαιο αναλύεται το νομικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι γνωμοδοτήσεις και οι συστάσεις των ομάδων εργασίας και επιτρόπων. Τέλος, καθώς το Internet of Things αποτελεί κοιτίδα του έξυπνου σπιτιού, γίνεται μία ανάλυση των προκλήσεων ασφάλειας που προκύπτουν για δεδομένα από τις συσκευές του ΙοΤ.