Ανίχνευση καταστάσεων ασθενή χρησιμοποιώντας ηχητική πληροφορία : - Φάκος, Κωνσταντίνος; Αθανασίου, Λάμπρος (2008)
Η παρούσα εργασία στοχεύει να παρουσιάσει την αρχική υλοποίηση ενός συστήματος ενημέρωσης της κατάστασης ενός ασθενή (patient status awareness system) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Πραγματοποιείται συλλογή, ανάλυση και ταξινόμηση ηχητικών δεδομένων που συλλέγονται μέσω αισθητήρων, συνημμένων πάνω στο σώμα των ασθενών. Τα ακουστικά σήματα αναλύονται μεσω της φασματικής ανάλυσης. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως η συχνότητα, η συχνότητα αιχμής, η θεμελιώδη συχνότητα και το πλάτος εξάγονται. Τα εξαγόμενα χαρακτηριστκά χρησιμοποιούνται για ταξινόμηση με τεχνικές μηχανικής μάθησης. Πραγματοποιήθηκαν πειράματα για τη συλλογή δεδομένων που περιέχουν ήχους που παράγονται από πτώσεις σωμάτων και λεκτικές εκφράσεις κινδύνου. Διάφοροι αλγόριθμοι ταξινόμησης αξιολογήθηκαν με όρους σωστής ταξινόμισης για την επιτυχή ανίχνευση των ήχων έκτακτης ανάγκης. Οι ήχοι προκλήθηκαν από τις πτώσεις ανθρώπινων σωμάτων ή απο περιπτώσεις ήχων κινδύνου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ακρίβεια των αλγορίθμων φθάνει έως και 100% επιτυχούς ανίχνευσης. Περιγράφονται λεπτομερώς τα ζητήματα συλλογής και επεξεργασίας των ήχων και επιπρόσθετα παρουσιάζεται η υλοποίηση μιας εφαρμογής ανοικτού κώδικα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτόματη ταξινόμηση ήχων που περιέχουν ή όχι ανθρώπινη πτώση.