Μοντέλα και μέθοδοι ανάλυσης επικινδυνότητας για παρόχους υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους : - Παναγιωτόπουλος, Σωκράτης (2016)
Το Cloud Computing (υπολογιστικό νέφος) αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στο πεδίο παροχής υπολογιστικών πόρων ως υπηρεσία. Σηματοδοτεί την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής, μέσω του διαδικτύου από κέντρα δεδομένων μεγάλης κλίμακας - ή «νέφη». Παρά το γεγονός ότι τα υπολογιστικά νέφη κερδίζουν δημοτικότητα συνεχώς, υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα που αφορούν τόσο τη θέσπιση του πλαισίου μέσα στο οποίο κινείται η τεχνολογία, όσο και τεχνικά ζητήματα, όπως η ασφάλεια των δεδομένων και των προσφερόμενων υπηρεσιών. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνολογίες, το υπολογιστικό νέφος έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η μεγάλη κλίμακα των υποδομών, καθώς και η ευρεία κατανομή των πόρων που ανήκουν σε παρόχους. Λόγω της ύπαρξης διαφορετικών μοντέλων υπηρεσιών και τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σε περιβάλλονται υπολογιστικού νέφους, ανακύπτουν και πρέπει να αντιμετωπίζονται νέοι κίνδυνοι, οπότε και απαιτούνται διαφορετικές προσεγγίσεις από τις υπάρχουσες παραδοσιακές λύσεις πληροφορικής. Παρ' όλο που έχουν γίνει αρκετές ερευνητικές μελέτες σχετικά με τον καθορισμό των παραμέτρων ασφαλείας υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, καθώς και την πρόταση εφαρμογής νέων μεθόδων ή μοντέλων εκτίμησης επικινδυνότητας, η ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών παραμένει ακόμα ένα ανοιχτό ζήτημα. Στην παρούσα εργασία γίνεται μια συγκεντρωτική παρουσίαση και συζήτηση των σημαντικότερων προτεινόμενων παραμέτρων ασφαλείας, που σχετίζονται με τις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους. Επίσης, εξετάζονται τα προτεινόμενα μοντέλα αξιολόγησης κινδύνων και παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε μοντέλου, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη του παρόχου για εκτίμηση της επικινδυνότητας των υπηρεσιών που προσφέρει. Τέλος, θεωρώντας απαραίτητη (α) τη δυνατότητα πρόβλεψης επιπέδων κινδύνου και (β) την εκτίμηση κινδύνου των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους σε πραγματικό χρόνο, προτείνεται ένα συνθετικό μοντέλο αξιολόγησης κινδύνων των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους.