Η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στο δικαστικό σύστημα - Ο ρόλος της χρήσης των ΤΠΕ στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης του ελληνικού δικαστικού συστήματος : - Μπακούρος, Χρήστος (2016)
Η επίδοση του δικαστικού συστήματος συγκριτικά με αντίστοιχα ευρωπαϊκά, σύμφωνα με τον «πίνακα αποτελεσμάτων σχετικά με την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η τρίτη χειρότερη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Ενδεικτικά, στα δικαστήρια εκκρεμούσαν στις 30-6-2014 995.399 υποθέσεις ενώ ο χρόνος για την εκδίκαση αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια έχει αυξηθεί από 190 το 2010 σε 460 ημέρες το 2012. Είναι σταθερό και διαχρονικό το αίτημα για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας και των πολιτών. Βασικούς άξονες της έρευνας θα αποτελέσουν στοιχεία από την σχετική μελέτη του ΣΕΒ (Απρίλιος 2014), καθώς και των κειμένων, οδηγιών και κανονισμών που έχει επίσημα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα της αναποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, αλλά και η διεθνής βιβλιογραφία.