Ανάπτυξη πιλοτικής υποδομής SOA στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου : - Πανουράκης, Νικόλαος (2016)
O πρωταρχικός στόχος της διπλωματικής αυτής είναι η ανάπτυξη πιλοτικής υποδομής βασισμένη σε SOA για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η υπηρεσιοστραφής αρχιτεκτονική (SOA) αποτελεί την πιο σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση όσον αφορά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων. Αφορά το σύνολο του οργανισμού και δεν επικεντρώνεται σε επίπεδο εφαρμογής. Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της αρχιτεκτονικής είναι οι χαλαρά συνδεδεμένες, διαλειτουργικές και κατανεμημένες δομικές μονάδες που παρέχονται με τη μορφή υπηρεσιών. Έτσι στην παρούσα διπλωματική πραγματοποιείται η ανάλυση του προβλήματος, καταλήγοντας ότι υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας ενός ESB το οποίο να βασίζεται στην αρχιτεκτονική αυτή. Έπειτα ακολουθεί δοκιμή και ανάλυση κάθε εργαλείου, ώστε να επιλεχθεί το καταλληλότερο για την περίπτωσή μας. Πριν την έναρξη της ανάπτυξης του ενδιάμεσου λογισμικού ESB αναλύονται περιληπτικά οι υπηρεσίες ιστού οι οποίες βασίζονται πάνω στο REST και SOAP πρωτόκολλο. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η επιλογή του REST για τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς τα υπάρχοντα συστήματα χρησιμοποιούν JSON και το REST θεωρείται καταλληλότερο. Επιπλέον, επιλέγεται άλλο ένα εργαλείο για την υλοποίηση υπηρεσιών ιστού πάνω σε REST. Με την ολοκλήρωση της παρουσίασής του, αναπτύσσεται μια υπηρεσία ιστού με τα στοιχεία των φοιτητών. Στο τελευταίο κομμάτι της εργασίας, παρουσιάζονται κάποιες περιπτώσεις χρήσης για την τροποποίηση του ESB για την περίπτωση που χρειαστούν νέες υπηρεσίες οι οποίες θα διασυνδεθούν πάνω του, σε συνδυασμό με περαιτέρω τρόπους ανάπτυξής του. Τέλος, καταγράφονται τα συμπεράσματα από την εκπόνηση της διπλωματικής.