Παράγοντες διαμόρφωσης των οφελών απο το cloud Computing και οι επιπτώσεις του στην οικονομική απόδοση της επιχείρησης : - Mintchev, Ianislav (2016)
Η διατριβή αυτή εξετάζει και συγκρίνει την επίδραση διαφόρων παραγόντων, πιο συγκεκριμένα την απορροφητική ικανότητα, την πολυπλοκότητα του συμβολαίου, την σχεσιακή διακυβέρνηση, το εργατικό δυναμικό, τις δράσεις προσαρμογής στο cloud και την μόρφωση των εργαζόμενων, στα οφέλη του cloud computing. Επιπλέον, μελετά την επίδραση του cloud στην οικονομική απόδοση των εταιρειών και πως η πολυπλοκότητα του συμβολαίου με τον πάροχο επηρεάζει στην σχεσιακή διακυβέρνηση. Για να μελετήσουμε όλα τα παραπάνω διεξαγάγαμε έρευνα ερωτηματολογίου, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συλλέχτηκαν από 102 ολλανδικές εταιρείες. Συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας το SmartPLS εφαρμόσαμε τον αλγόριθμο PLS και κάναμε Bootstraping πάνω στα δεδομένα μας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ενέργειες ορισμένων επιχειρήσεων να προσαρμοστούν για την χρήση του cloud computing είχαν την υψηλότερη επίδραση στα οφέλη που αποκόμιζαν από αυτό . Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι πολύ σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα οφέλη από το cloud computing είναι η απορροφητική ικανότητα και η πολυπλοκότητα του συμβολαίου. Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι όσο πιο λεπτομερής είναι το συμβόλαιο με τον πάροχο cloud τόσο πιο εύκολο είναι να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια και έτσι οι επιχειρήσεις να χτίσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ τους, κατά επέκταση η πολυπλοκότητα του συμβολαίου έχει πολύ ισχυρή επίδραση στην σχεσιακή διακυβέρνηση. Για να αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση, χωρίσαμε τα οφέλη από το cloud σε δύο κατηγορίες, στα οφέλη στην καινοτομία και στα οφέλη που υποστηρίζουν την λειτουργία της επιχείρησης. Έτσι, διαπιστώσαμε ότι η απορροφητική ικανότητα και οι ενέργειες προσαρμογής στο cloud έχουν σημαντική επίδραση στα οφέλη που σχετίζονται με την καινοτομία και την υποστήριξη από το cloud. Καταλήξαμε επίσης στο συμπέρασμα ότι, η πολυπλοκότητα του συμβολαίου και το υψηλό επίπεδο μόρφωσης των εργαζόμενων έχουν θετική επίδραση στα οφέλη που έχουν να κάνουν με την καινοτομία. Επιπλέον, το εργατικό δυναμικό δεν επηρεάζει καμία από τις δύο κατηγορίες οφελών. Τέλος, ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ότι το cloud computing επηρεάζει θετικά την οικονομική απόδοση της επιχείρησης.