Ενημέρωση των χρηστών για θέματα της ασφάλειας μέσω twitter : - Κοπανάρη, Ιωάννα (2016)
Διανύουμε την εποχή μιας νέας οικουμενικής ψηφιακής πολιτείας, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσμετρούν πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως. Μέσω της ανάπτυξης και της αυξανόμενης δημοτικότητας των Social Media, η ικανότητα των τελευταίων να επηρεάσουν την ενημέρωση των χρηστών, έχει γίνει ένα σύγχρονο αντικείμενο μελέτης. Η παρούσα Διπλωματική εργασία πραγματεύεται την ικανότητα του Twitter να ενημερώνει τους χρήστες του σε επίπεδο ίδιο με αυτό που τους προσφέρουν και τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σε πρώτο επίπεδο, με γνώμονα την Διεθνή βιβλιογραφία, εξετάζονται ενδελεχώς οι λόγοι χρήσης και η στάση των χρηστών απέναντι στα Social Media και συγκεκριμένα το Twitter. Επιπλέον, γίνεται ειδική αναφορά στα hashtags που σχετίζονται με την ασφάλεια, ποιοι χρήστες τα χρησιμοποιούν και σε τι βαθμό, ανάλογα με τις δημοσιεύσεις που αναρτούν. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εύρεσης hashtags σχετικά με την ασφάλεια της πληροφορίας, την αναζήτησή τους στο twitter και την εξέτασή τους ως προς τις δημοσιεύσεις, ως προς τους χρήστες που τα χρησιμοποιούν, καθώς και τον χωρισμό τους σε ομάδες με κοινή θεματολογία έτσι ώστε να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα.Τα στοιχεία της έρευνας για 116 hashtags του Twitter οδήγησαν στην διεξαγωγή σημαντικών αποτελεσμάτων, που αποδεικνύουν πως, τελικά, η ενημέρωση μέσω του twitter φαίνεται να αποτελεί καθημερινή ρουτίνα πλέον για τους χρήστες του και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι της ασφάλειας πληροφορίας, οι εμπλεκόμενοι(stakeholders) της έρευνας έδειξε να είναι από ποικίλους κλάδους. Ακόμη, εκτός από την ενημέρωση πραγματοποιείται και ένα είδος διαφήμισης μέσω του twitter που εξυπηρετεί τα προφίλς των επιχειρήσεων. Σημαντικό είναι το εύρημα ότι πολλές ομάδες ατόμων που δεν ήταν αναμενόμενο ότι θα ασχολούνται με τέτοια θέματα έτσι ώστε να δημοσιεύουν tweets με τα συγκεκριμένα hashtags, χρησιμοποιούν το twitter όχι μόνο για ενημέρωση αλλά και για την έκφραση της γνώμης τους.