Καταγραφή κινήσεων προσώπου στην σχεδίαση και την παραγωγή ψηφιακού φανταστικού χαρακτήρα σε βασικό ρόλο κινηματογραφικής ταινίας - Τσίτα, Αναστασία (2016)
Σκοπός της παρούσας εργασίας αποτελεί η διευκρίνιση των παραγόντων εκείνων που αφορούν έναν ψηφιακό φανταστικό χαρακτήρα σε πρωταγωνιστικό ή βασικό κεντρικό ρόλο σε κινηματογραφική ταινία, επηρεάζουν το ρεαλισμό και την επιτυχία της ερμηνείας του, και καθορίζουν τη χρήση ή μη της καταγραφής κίνησης προσώπου, το οποίο αποτελεί το κέντρο της ερμηνείας του. Μέσα από την βιβλιογραφία και φιλμογραφία, επιχειρούμε να καθορίσουμε το πότε και για ποιες περιπτώσεις χαρακτήρα έχει νόημα η χρήση της τεχνικής αυτής. Εννοούμε περιπτώσεις όπου είναι επαρκής και αναγκαία η καταγραφή κίνησης προσώπου για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα ως προς μία ρεαλιστική ερμηνεία του χαρακτήρα. Τα καθοριστικά ερωτήματα που αφορούν την υλοποίηση φανταστικών χαρακτήρων στον κινηματογράφο σχετίζονται με το πόσο ο ρεαλιστικός ή ανθρωπόμορφος είναι ο χαρακτήρας, τις δυνατότητες των τεχνικών υλοποίησης να ανταποκριθούν στις βασικές αρχές παραδοσιακής απόδοσης κίνησης, της πληροφορικής κινηματογραφίας, και της σχεδίασης και ανάπτυξης χαρακτήρα. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή τεχνικών καταγραφής κίνησης και τον τρόπο χρήσης τους λειτουργούν αθροιστικά και είναι ο βαθμός ανθρωπομορφισμού, το είδος και η ρευστότητα κίνησης, η επικοινωνία και το απαιτούμενο επίπεδο ερμηνείας του ψηφιακού χαρακτήρα. Ακολουθώντας τη διαδικασία σχεδίασης χαρακτήρα βασιζόμενοι στους παράγοντες αυτούς σχεδιάζουμε φανταστικό χαρακτήρα σε υποστηρικτικό ρόλο για ένα σενάριο που αναπτύξαμε σε επίπεδο treatment βασισμένο στις "Όρνιθες" του Αριστοφάνη. Γίνεται επιλογή των πλάνων μιας σκηνής όπου η χρήση καταγραφής κίνησης θα ήταν αναγκαία για την παραγωγή ικανοποιητικού αποτελέσματος για μια ρεαλιστική ερμηνεία από τον ψηφιακό χαρακτήρα, αλλά και ακριβώς επαρκής.