Χρηστοκεντρική αξιολόγηση λογισμικού διαχείρισης τάξης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση : - Μπαζιάκου, Αικατερίνη (2016)
Η συγκεκριμένη εργασία έχει ως κύριο άξονά της την αξιολόγηση ενός λογισμικού διαχείρισης μιας τάξης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Class Dojo). Πιο συγκεκριμένα, σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να μελετηθούν και να κατανοηθούν τα κίνητρα των παιδιών/χρηστών κατά τη χρήση της εφαρμογής Class Dojo. Στη συνέχεια να κατηγοριοποιηθούν και να αντιστοιχιστούν σε έξι ιδεατούς τύπους συμπεριφοράς (patterns). Έτσι είναι δυνατόν να ανιχνευτεί η διαφορετική επίδραση, που μπορεί να έχει μια διαδραστική εφαρμογή διαχείρισης τάξης στη συμπεριφορά του εκάστοτε παιδιού. Η αξιολόγηση αυτή πραγματοποιήθηκε εντός δύο εβδομάδων, σε τρεις μεγάλες τάξεις δημόσιων δημοτικών σχολείων, του 6ου Δ.Σ. Κορδελιού Θεσσαλονίκης, του 2ου Δ.Σ. Περάματος Ρεθύμνου και του 1ου Δ.Σ. Ερμούπολης με 25, 21 και 23 μαθητές αντίστοιχα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί αλλά και τα παιδιά που συμμετείχαν στο πείραμα ήταν "έμπειροι" μιας και έκαναν χρήση της εφαρμογής τουλάχιστον έναν χρόνο. Στις πηγές δεδομένων συμπεριλήφθηκαν: brainstorming με εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα για να εντοπιστούν οι βασικοί άξονες κινήτρων, ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν από 69 μαθητές προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι παραπάνω άξονες, παρατήρηση τριών μαθητών, ανά κατηγορία, ώστε να καταγραφούν οι συμπεριφορές τους ανά άξονα και θεματική ανάλυση από τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να συζητηθούν και να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς την κατηγοριοποίηση των μαθητών.