Νέα στο διαδίκτυο και μετά-αναγνωστική συμπεριφορά = - Χατζηπέτρου, Μαρία-Πέτρα; Ταλέκογλου, Δήμητρα-Αγγελική (2016)
Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι η κοινοποίηση ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί ένα φαινόμενο κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής σημασίας που συνεχώς αυξάνεται, επειδή τα άτομα μπορούν πλέον να συμμετέχουν στην παραγωγή και τη διάδοση ειδήσεων σε μεγάλες παγκόσμιες εικονικές κοινότητες. Ωστόσο, η γνώση σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την κοινοποίηση των ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμένει περιορισμένη. Η παρούσα μελέτη διερεύνησε τις επιδράσεις που έχουν τα χαρακτηριστικά του άρθρου στη αναγνωστική μετα-συμπεριφορά και αν η ανάμειξη του χρήστη με το άρθρο επηρεάζει την παραπάνω σχέση. Τα χαρακτηριστικά του άρθρου που επιλέχθηκαν είναι η ύπαρξη ονομαστικής οντότητας, η ύπαρξη πηγής, η κατηγορία και η ύπαρξη φωτογραφιών και βίντεο. Επιπλέον, η έρευνα μας εξέτασε και τις επιδράσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι λόγοι για τους οποίους ο χρήστης θα έκανε κοινοποίηση με την αναγνωστική μετα-συμπεριφορά αλλά και αν η προηγούμενη εμπειρία κοινοποίησης του χρήστη επηρεάζει τη παραπάνω σχέση. Στη παρούσα έρευνα οι λόγοι που εξετάζονται είναι η αναζήτηση πληροφοριών, η κοινωνικοποίηση, η ψυχαγωγία, και το κοινωνικό status. Αυτή η έρευνα, λοιπόν σχεδιάστηκε και διαμοιράστηκε σε άτομα όλων των ηλικιών και επαγγελματικών καταστάσεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα χαρακτηριστικά του άρθρου που επηρεάζουν την αναγνωστική μετα-συμπεριφορά είναι η ύπαρξη ονομαστικής οντότητας, η κατηγορία, και η ύπαρξη φωτογραφιών και βίντεο. Αντίθετα, η ανάμειξη του χρήστη με το άρθρο δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τη σχέση των χαρακτηριστικών με την αναγνωστική μετα-συμπεριφορά. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι οι λόγοι για τους οποίους οι χρήστες κάνουν κοινοποίηση είναι η αναζήτηση πληροφοριών και η κοινωνικοποίηση ενώ η προηγούμενη εμπειρία κοινοποίησης του χρήστη επηρεάζει την σχέση των παραπάνω με την αναγνωστική μετα-συμπεριφορά. Τέλος, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις και τις κατευθύνσεις για τις μελλοντικές έρευνες.