Μελέτη και σχεδιασμός ηλεκτρικού αυτοκινήτου πόλης : - Μανίκας, Γεώργιος (2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, διερευνώνται οι προβληματικές καταστάσεις που δημιουργούνται σήμερα κατά τις μετακινήσεις σε ένα αστικό περιβάλλον παρουσία του αυτοκινήτου. Επιπρόσθετα, προτείνονται τρεις σχεδιαστικές προτάσεις μικρών, ηλεκτρικών οχημάτων περιορισμένα για αστική χρήση, με τελικό σκοπό την επίλυση των προαναφερθέντων υπαρχόντων προβλημάτων. Πιο αναλυτικά, η έρευνα επικεντρώνεται και αναλύει τις συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα ο κάτοικος μιας πόλης από τη χρήση του αυτοκινήτου και που σχετίζονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την επιβάρυνση της υγείας και της ποιότητας ζωής του και με τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει καθημερινά κατά τη μετακίνησή του στους δρόμους της πόλης. Η έρευνα συνεχίζεται με τη μελέτη της ηλεκτροκίνησης παραθέτοντας τα πλεονεκτήματα και τους λόγους για τους οποίους μπορεί να αποτελέσει μια ενδεχόμενη λύση στα προβλήματα της αστικής μετακίνησης. Με απώτερο σκοπό την σύνταξη των σχεδιαστικών προδιαγραφών του υπό σχεδίαση οχήματος. Κατά τη διάρκεια της διπλωματικής γίνεται αναφορά σε σημαντικά αυτοκίνητα πόλης, ηλεκτροκίνητα και μη, παρουσιάζοντας τα θετικά στοιχεία του καθενός. Ακολούθως, γίνεται έρευνα και μελέτη γύρω από το σχεδιασμό των αυτοκινήτων και μελετώνται πεδία που θα βοηθήσουν στην τελική σχεδίαση. Η εργασία ολοκληρώνεται με την τελική σχεδίαση του οχήματος και τα συμπεράσματα που προκύπτουν.