Ανάλυση μεθόδων για την ανάπτυξη πληθυσμιακών δεδομένων σε κάναβο : - Μούστος, Πέτρος Π. (2016)
Είναι ενδιαφέρον η παραγωγή χάρτη πληθυσμού σε κάναβο για τη χρησιμοποίηση του σε κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Η προσέγγιση έγινε με χωρική παρεμβολή όπως το kriging και τη μέθοδο επιφανειακής στάθμισης. Αρχικά, θα υπολογισθεί η συσχέτιση ανάμεσα στην εκτίμηση του πληθυσμού της ΕΕΑ και στον ‘γνήσιο’ πληθυσμό για την περιοχή της Ελλάδας, το 2001 (για κάθε μία από τις εξής διοικητικές διαιρέσεις NUTS 2, NUTS 3, LAU 1, LAU 2 ). Στη συνέχεια με τη χρησιμοποίηση της μεθόδου Kriging και της απογραφής του πληθυσμού 13260 οικισμών σε σημεία εξήχθησαν έξι χάρτες για κάθε μοντέλο όπως θα περιγραφούν και παρακάτω. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε η επιφανειακή στάθμιση ως δεύτερος τρόπος με πηγαίες ζώνες τα δημοτικά διαμερίσματα και ζώνες στόχου το Corine Land Cover. Το αποτέλεσμα των δύο αυτών τρόπων είναι χάρτες σε μορφή κανάβου για τη περιοχή της Ελλάδας με 100 μέτρα ανάλυση. Επίσης, υπολογίσθηκε η συσχέτιση μεταξύ του αποτελέσματος της επιφανειακής στάθμισης με τη ‘γνήσια’ απογραφή πληθυσμού.