Μοντελοποίηση & μελέτη αξιοπιστίας συστήματος ραντάρ πύργου ελέγχου αεροδρομίου Ρόδου : - Κολιάδης, Λουκάς (2016)
Σκοπός της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η δημιουργία ενός συστήματος μοντελοποίησης το οποίο θα μοντελοποιεί πλήρως τις βασικές συσκευές του ραντάρ του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου Διαγόρας(Ρόδου). Το αεροδρόμιο Διαγόρας είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ελλάδας και συνεπώς υπάρχει αυξημένη ροή εισερχόμενων και εξερχόμενων πτήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω μεγάλης εισροής τουριστών. Αυτό λοιπόν έχει ως συνέπεια όλα τα συστήματα ελέγχου των πτήσεων να λειτουργούν στην εντέλεια χωρίς βλάβες. Το συγκεκριμένο λοιπόν σύστημα μοντελοποίησης έχει ως σκοπό όχι μόνο να μοντελοποιήσει τις βασικές υπολογιστικές συσκευές του ραντάρ του πύργου αλλά και να υπολογίσει μια φόρμουλα η οποία έχοντας τα πραγματικά δεδομένα μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την αξιοπιστία και τη διαθεσιμότητα του ραντάρ του πύργου ελέγχου . Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας λοιπόν είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα μοντελοποίησης το οποίο θα μπορεί να μοντελοποιεί πλήρως τις βασικές συσκευές του ραντάρ του πύργου ελέγχου και μέσω της μοντελοποίησης να παρέχονται πληροφορίες για τη δημιουργία φόρμουλας η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπολογιστούν τόσο η αποδοτικότητα όσο και η αξιοπιστία του συστήματος σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και αν χρειαστεί. Για να μπορέσει να γίνει αυτό θα χρησιμοποιηθούν μαρκοβιανά μοντέλα μέσω τον οποίων θα δημιουργηθεί ένας μοντελοποιητής ο οποίος θα παράγει την εξίσωση – φόρμουλα της διαθεσιμότητας. Επιπλέον θα χρησιμοποιηθεί μοντέλο αξιοπιστίας συστήματος 3-σερβερ για την εξαγωγή της εξίσωσης – φόρμουλας της αξιοπιστίας του συστήματος ραντάρ. Τέλος θα περιγράφει πως θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν οι μοντελοποιητές που δημιουργήθηκαν για την δημιουργία προσομοίωσης χρησιμοποιώντας δεδομένα πραγματικού χρόνου καθώς επίσης και για τον υπολογισμό της αξιοπιστίας και της διαθεσιμότητας του συστήματος.